БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

Енергетиката е във фокуса на визитата на президента Румен Радев в Гърция

Сътрудничеството в енергетиката между България и Гърция ще бъде във фокуса на днешното посещение на президента Румен Радев в Атина. Българският държавен глава ще разговаря с колегата си Катерина Сакеларопулу и с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

При посещението на президента Румен Радев в Атина ще бъде подписан документ за сътрудничество между България и Гърция в проучването на възможността за изграждане на петролопровод от гръцкия град Александруполис до Бургас.

Темата беше обсъждана и при посещението на Катерина Сакеларопулу в София в началото на декември. Тогава президентът Румен Радев подчерта, че възобновяването на проекта е от значение за България и Гърция.

„Петролопровод от Александруполис към Бургас – това ще даде възможност за доставка на критично важната суровина не само за България, а и за Румъния, за Украйна, за другите страни от Черноморския басейн.“

По време на посещението в Атина двете държави ще подпишат и документ за сътрудничество при гарантирането на газовите доставки и съхраняването на синьо гориво.

Очаква се до една година да завърши строежа на терминала за втечнен газ в Александруполис, където страната ни участва като акционер с дял от 20%.

„Удвоихме резервирания капацитет на нашата страна. Гледаме с интерес строежа на втория терминал – „Тракия“, на същата локация. Изгражда се и далекопроводът, 400-киловолтов, между Ниа Сантия и „Марица изток“. Това ще допринесе за още по-голяма стабилност на нашите енергийни системи“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Празник на връщането на мощите на св. Йоан Рилски

Димитър

МАРИЕЛА НОРДЕЛ КЪМ УКРАИНСКИТЕ БЕЖАНЦИ: КАЖЕТЕ ИСТИНАТА, ЧЕ БЯГАТЕ ОТ ФАШИСТКИЯ РЕЖИМ У ВАС, А НЕ ОТ ПУТИН!

admin

Милиони британци се готвят за по-строги Covid мерки

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy