ВАЖНИ СВЯТ

ЕП изслушва шефката на Европейската агенция по лекарствата за ваксините

Директорката на Европейската агенция по лекарствата Емър Кук ще бъде изслушана в комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в Европейския парламент. Очаква се тя да говори за процедурите за даване на разрешително на ваксините, тяхната наличност и разгръщането на процеса на имунизация.

Колкото и представители на европейските институции да ни убеждават, че процесът върви сравнително добре предвид мащабите на пандемията и мутациите на вируса, събитията сочат точно обратното. Опитите на журналистите да изкарат на светло поне малка част от договорите с фармацевтичните компании продължават да удрят на камък, въпреки настойчивото поставяне на въпроса пред Европейската комисия. Както се разбра с последните събития, явно има и защо.
Най-скорошното беше в неделя, когато „Астра Зенека“ обяви, че съкращава с 60 на сто предвидените дози за ЕС, което сериозно разгневи Комисията.  Така за първи път в публичното пространство се чу за проведен разговор между председателката Урсула фон дер Лайен и изпълнителния директор на „Астра Зенека“ Паскал Сорио, на който, по думите на говорителя на Комисията Ерик Мамер, тя „ясно е показала, че очаква компанията да изпълнява условията, залегнали в договора за осигуряване на авансово закупени ваксини за ЕС и е напомнила, че Общността е инвестирала значителна сума, именно за да се гарантира, че продукцията ще бъде налична дори преди Европейската агенция по лекарствата да даде разрешението си“.
Езикът, макар и полиран, е достатъчно ясен и категоричен, което се случва за първи път, откакто се повдига въпросът за производството и доставката на ваксините. Изявление, което бе предшествано от писмо на еврокомисаря по здравеопазването Стела Кириакиду с настояване компанията да изясни драстичното намаление на доставките си за ЕС.
Вчера обаче се разбра, че разговорите между двете страни не са дали резултат и в късния следобед стана ясно, че ще се проведе втора среща. Нещо повече – еврокомисар Кириакиду поиска в бъдеще всички фирми, които произвеждат ваксини, да подават предварително уведомление винаги, когато искат да изнасят за трети страни.
ЕС подкрепи бързото разработване и производство на няколко ваксини срещу Covid-19 на обща стойност 2,7 млрд. евро. Искаме яснота при транзакциите и пълна прозрачност при износа на ваксини от ЕС“, бе категорична тя.
И този скандал идва, след като се разбра, че „Пфайзер“ е закъсняла с доставките си, макар да обеща да навакса пропуска до края на първото тримесечие.
Ситуацията става все по-объркана и от разминаванията в изявленията на различните институции. Макар Комисията да обяви като част от стратегията за ваксиниране 70 на сто от възрастните хора в ЕС да получат дозите си до лятото, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази съмнения доколко това е възможно предвид трудностите в тяхното производство.

Източник: БНР

Подобни публикации

903 са новите случаи на коронавирус. Инфекцията отне 8 живота

Димитър

Столичани вече пътуват с билети за време в градския транспорт

Димитър

Мицотакис свиква извънредно Съвета за национална сигурност заради Афганистан

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy