СВЯТ

ЕП прие позиция за по-лесни и удобни ремонти на потребителски стоки

Европейският парламент прие с огромно мнозинство позицията си за засиленото „право на поправка“ за потребителите. То има за цел да насърчи по-устойчивото потребление чрез улесняване на ремонта на повредени стоки, намаляване на отпадъците и подпомагане на услугите за поправка.

В рамките на законния гаранционен срок от продавачите ще се изисква да отдават предпочитание на ремонта, ако той е по-евтин или равен като разход на замяната с нова стока.

Изключение ще се прави, само ако ремонтът е невъзможен или неудобен за потребителя. Евродепутатите също така предлагат удължаване на гаранцията с една година след поправката на уреда. Потребителите ще имат право да изискват ремонт на стоки като перални машини, прахосмукачки, смартфони и велосипеди след изтичане на гаранцията.

За да направят ремонтите по-привлекателни за потребителите, членовете на Европарламента искат производителите да предлагат заместващи устройства за ползване в периода на ремонта. Ако дадена стока не може да бъде поправена, може да се предложи друга, преминала обновяване.

Според позицията на парламента, независимите сервизи, предприятията, извършващи обновяване на стоки и крайните потребители ще имат достъп до всички резервни части, до информация за ремонта и до инструменти на разумна цена. Национални онлайн платформи ще помагат на потребителите лесно да намират сервизи и продавачи на стоки, преминали обновяване, близо до тях. Евродепутатите предлагат още потребителите да получават ваучери и други финансови стимули чрез национални фондове за ремонт.

След като Съветът приеме своята позиция утре, преговорите с Европарламента ще могат да започнат, като първата среща е насрочена за 7 декември.

Източник: БНР

Подобни публикации

Близо една пета от гръцките семейства са на прага на бедността

Димитър

Макрон зове за компромис при приемане на закони, за да се избегне парализа

Димитър

Президентът на Кипър: Искането на кипърските турци за суверенно право няма да бъде признато

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy