СВЯТ

Ердоган призова за признаване на самообявилата се Севернокипърска турска република

Признаване на самообявилата се Севернокипърска турска република, премахване на изолацията на кипърските турци и подкрепа за създаването на две равноправни държави на острова поиска днес от международната общност турският президент Реджеп Тайип Ердоган. В речите си на церемонии в северната част на Никозия по повод 49-ата годишнина от турската инвазия на острова той обяви намеренията на Анкара за следващия ден по Кипърския въпрос.

Турският президент отхвърли възможността за възобновяване на преговорите за федерално решение на Кипърския въпрос. Той заяви, че „нов преговорен процес не може да започне, без да се признае суверенното равенство и равнопоставеният международен статут на кипърските турци“. Ердоган обяви за „идеал“ съществуването на „две равни държави, живеещи една до друга“.

„Не обръщайте повече гръб на реалността на острова и признайте Севернокипърската турска република възможно най-скоро“, призова международната общност турският президент в речта си на военния парад тази вечер в северна Никозия.

Той поиска също от международната общност да премахне всички политически ограничения и изолацията на кипърските турци.

Откривайки днес новото летище в северната част на острова, Ердоган изрази увереност, че не са далеч дните, когато то ще се използва за международни полети. Сега въздушната връзка е само от и до Турция.

„Всички наши усилия са да гарантираме, че мирът, който донесохме на острова през 1974 г., ще има постоянна основа“, заяви още президентът на Турция.

Източник: БНР

Подобни публикации

Жертвите на Covid-19 в Индия надхвърлиха 250 000

Димитър

СЗО: По-висока смъртност, по-ниска заболеваемост от Covid-19 на 7-дневна база

Димитър

Световен ден на свободата на печата

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy