ВАЖНИ СВЯТ

„Ер Франс“ и други авиокомпании прекратяват полетите си над Беларус

Френската авиокомпания „Ер Франс“ прекратява полетите си във въздушното пространство на Беларус, предаде „Франс прес“. Руската агенция ТАСС съобщава, че финландската Finnair също спира полетите над Беларус до второ нареждане.

На срещата на върха снощи европейските лидери настояха да бъде забранено на беларуските авиокомпании да летят до летищата в общността и да извършват полети над територията на ЕС. На европейските превозвачи беше препоръчано да се откажат от полети във въздушното пространство на Беларус. Причината за тези мерки стана принудителното приземяване на самолет в Минск и задържането на опозиционния журналист Роман Протасевич.

Бащата на журналиста Дмитри Протасевич изрази увереност, че действията на ЕС ще помогнат за връщането на демокрацията и свободата:

„Очакваме действията на ЕС да помогнат на Беларус да получи истинска свобода и да реализира свободно демократичните ценности, като използва активни и решителни санкции срещу сегашния режим. Смятаме, че ЕС е в състояние да окаже достатъчен натиск върху режима, за да бъдат освободени всички политически затворници и властите да започнат диалог с народа, на който трябва да служат, но не го правят, за съжаление.“

Източник: БНР

Подобни публикации

Военнотехническа помощ от САЩ за Украйна за още $300 млн.

Димитър

Москва: Няма основания за изгонването на руски дипломат от София

Димитър

ЕП изслушва шефката на Европейската агенция по лекарствата за ваксините

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy