ВАЖНИ СВЯТ

ЕС забранява вноса на продукти, водещи до обезлесяване

ЕС постигна споразумение днес за забрана на няколко продукта, за които се смята, че са „основни фактори за обезлесяване“. Сред тях са кафе, какао и соя, обяви Европейската комисия, цитирана от АФП.

„Новият закон ще направи така, че ключови стоки на пазара (на ЕС) вече да не допринасят за обезлесяването и деградацията на горите в ЕС и другаде по света“, обяви Еврокомисията, която похвали решението, постигнато през изминалата нощ от страните членки и от Европейския парламент.

„Когато новите правила влязат в сила, всички съответни компании ще трябва проявяват стриктна бдителност, ако предоставят продукция за европейския пазар“, така че да става ясно, че тя не идва от засегнати от обезлесяване земи.

Забранените продукти, сред които палмово масло, месо, соя, кафе, какао, дървесина и гума, са идентифицирани като „причинители на обезлесяване“, ако идват от такива земи след декември 2020 г.

Компаниите вносители ще трябва да показват, че тяхната продукция идва от земя, която не е подложена на обезлесяване и да доказват „точна географска информация“.

Съветът и ЕП са постигнали предварително споразумение за минимизиране на риска от обезлесяване, свързано с продукция, внасяна в ЕС, или изнасяна от съюза. Споразумението очаква официално одобрение и от двете институции, подчертават от ЕК. Предвидените глоби са минимум 4% от годишния оборот на дадена компания в ЕС.

Търговците ще имат 18 месеца да приложат правилата.
Страни като Бразилия, Индонезия, Колумбия и Малайзия вече разкритикуваха плана.

Източник: БНР

Подобни публикации

Джокович за присъдата на Бекер: Сърцето ми се къса за него

Димитър

Арменците гласуват на предсрочни парламентарни избори

Димитър

Стилян Гроздев беше определен за спортист №1

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy