СВЯТ

ЕС и САЩ изразиха готовност за допълнителни санкции срещу Русия и Беларус

Европейският съвет и Съединените щати изготвиха съвместно изявление, в което заявяват готовност да предприемат допълнителни санкции срещу Русия и Беларус, както и да спрат всякакви опити от тяхна страна да заобиколи тези, които вече са им наложени. Европейските лидери заседават в Брюксел заедно с американския президент Джо Байдън, който се оттегли преди малко.

Европейските лидери заседават в Брюксел заедно с американския президент Джо Байдън, който се оттегли малко преди полунощ българско време.

Лидерите на Общността и Съединените щати обсъдиха координирани действия срещу агресията на Русия в Украйна и приветстваха началото на международно разследване, в т.ч. и на прокурора на Международния наказателен съд. По-рано президентът Байдън наблегна на необходимостта от единство срещу режима на Путин:

„Неговата основна цел беше да докаже, че демокрацията не може да работи в 21-ви век, защото нещата не се движат прекалено бързо, трябва консенсус и затова автокрацията ще управлява. По тази причина целта ми от самото начало беше да изградим пълно единство между по-големите световни демокрации. И това, което Путин се опитва да направи от самото начало и го казвам от времето си на вицепрезидент на Съединените щати, е да разедини НАТО“.

Лидерите се ангажираха да продължат да оказват хуманитарна помощ на Украйна, в т.ч. и на съседните й страни, които приютяват бежанци. Те обсъдиха възможностите за сътрудничество между ЕС и САЩ за намаляване на енергийната зависимост от руски енергоизточници, както и отговора на продоволствената сигурност в глобален мащаб.

След края на срещата на върха на НАТО президентът Джо Байдън заяви, че Русия трябва да бъде извадена от Г-20. Той съобщи, че ЕС и НАТО ще създадат система, чрез която да проверяват дали Китай ще нарушава техните санкции срещу Русия.  Байдън заяви, че е показал ясно на президента Си Дзинпин, че ще има последствия, ако реши да помага на Кремъл.

„Мисля, Китай разбира, че бъдещето на нейната икономика е далеч по-тясно свързано със Запада, отколкото с Русия. И затова се надявам, че няма да се ангажира с нея“.

Президентът на Франция Еманюел Макрон бе по-оптимистично настроен и каза, че по време на разговора си с президента на Китай е усетил срещу себе си лидер, който споделя опасенията на ЕС и не е съгласен с войната. Среща на върха ЕС-Китай е предвидена на 1 април.

Правителствената информационна служба съобщава, че премиерът Кирил Петков ще изрази тази вечер пред останалите лидери на страните членки на ЕС и президента на Съединените щати Джо Байдън в Брюксел позицията, че войната, водена от Русия срещу Украйна, е огромен конфликт със значителни глобални последици. Петков е на мнение, че държавите членки на ЕС и НАТО трябва да продължат да бъдат единни и решителни в своя общ отговор към непровокираната руска агресия. Приоритет за България е предоставянето на необходимата хуманитарна помощ и безпрепятствен достъп на бягащите от войната до безопасни дестинации.

Източник: БНР

Подобни публикации

Илхан Кючюк поиска отлагане на доклада за Северна Македония в ЕП

Димитър

Германия: Финансов пакет за 400 млн. евро за засегнатите от наводненията

Димитър

Траурна церемония в Москва в памет на Михаил Горбачов

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy