СВЯТ

ЕС и Тунис договориха меморандум за партньорство

Европейският съюз и Тунис договориха меморандум за „стратегическо и всеобхватно“ партньорство в овладяването на нередовната имиграция и развитието на икономиката и енергетиката от възобновяеми източници, съобщи Ройтерс.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, италианският министър-председател Джорджа Мелони и нидерландският премиер Марк Рюте се договориха с президента на Тунис Каис Сайед за изпълнение на цялостния пакет за партньорство, обявен съвместно на 11 юни тази година.

Меморандумът за разбирателство обхваща пет стълба: макроикономическа стабилност, търговия и инвестиции, преход към зелена енергия, контакти между хората и миграция.

Що се отнася до проблема с нелегалната миграция, президентът на Тунис заяви, че ще се проведе конференция по миграцията с участието на страните от региона, за да се намери хуманитарно решение на този проблем.

През юни Урсула фон дер Лайен заяви, че се обмисля до 900 милиона евро макрофинансова помощ и до 150 милиона евро бюджетна подкрепа“, припомня Ройтерс.

Източник: БНР

Подобни публикации

Антиправителствените протести в Куба са взели поне една жертва

Димитър

Белград одобри екстрадицията на Цветан Василев

Димитър

Евроагенция по лекарствата решава за ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy