ВАЖНИ СВЯТ

ЕС няма да финансира огради по външните си граници

ЕС няма да финансира изграждането на огради по външните си граници, се разбра от думите на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, както и от заключенията на специалния Европейски съвет. Той приключи късно тази нощ.

Европейският съвет открито призна, че миграцията е европейско предизвикателство и изисква европейски отговор, каза фон дер Лайен. Тя припомни, че именно съвместните действия са помогнали за справянето с мигрантите, които режимът в Беларус ги е използвал като оръжие, както и за приема на украинските бежанци.

Според нея трябва да се работи в две насоки – приключване на работата по пакта за миграцията и убежището и укрепването на външните граници, за което има два пилотни проекта.

Запитана дали това означава изграждане на стена или ограда, Фон дер Лайен отговори:

„Единият от проектите, към които сме се насочили, има ограда, но нищо повече. И той не работи. Има нужда от камери, електронно наблюдение, пътища, по които да се патрулира около оградата, персонал, наблюдателни кули, транспортни средства. Всички тези неща трябва да са в общ пакет. Фокусът е върху това да имаме функционираща граница и да знаем, че ако някой дойде там, има процедура, която се прилага по всички външни граници“.

Лидерите се разбраха страните членки взаимно да признават решенията си за връщане на мигранти.

Това означава, че едно решение, взето в една страна-членка, важи за всички останали, поясни фон дер Лайен.

Източник: БНР

Подобни публикации

Румен Радев откри бизнес форум в Прага

Димитър

Блинкън: Администрацията на Джо Байдън няма намерение да купува Гренландия

Димитър

Българи в 4 спорта в Токио на 28 юли

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy