БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ЗДРАВЕ

Ето какво реши НОЩ след рекордния брой заразени!

В страната не се налагат нито нови мерки срещу разпространението на коронавирус, нито затягане на сегашните мерки. Единствено остава контролът върху въведените вече мерки. Това каза на редовния брифинг на Националния оперативен щаб здравният министър Костадин Ангелов.

Той даде отчет: Към 7 октомври случаите на хоспитализирани с коронавирус са 1033, в интензивни отделения са 53 души.

Броят на свободните легла е достатъчен – за консервативно лечение са заети 14% от леглата, за интензивно лечение – са заети 5% от леглата.

„Няма значително увеличаване на хоспитализираните по лечебни заведения“, категоричен бе здравният министър.

Училищата се оказаха безопасни, каза от своя страна д-р Ангел Кунчев. Данни даде Костадин Ангелов – от тях карантинирани са 3268 души, 101 са с положителен резултат, заразените учители са 113-а, карантинирани – 119. На 1000 паралелки 3 са карантинирани. Това е доказателство, че заболяваемостта от коронавирус сред учениците и учителите е ниска, категоричен е Ангелов.

Главният държавен инспектор Кунчев потвърди, че България е на 7-мо място по смъртност в Европа и на 24 по заболяваемост, въпреки рекордните положителни случаи през последните дни, тъй като и в Европа заразата се „развива с такава скорост“. Страната е на 5-то място по разпространение на Балканите и 4-о по смъртност.

Относно увеличаването на броя на починалите.

Днес от 11 починали – всички са между 70 и над 80 години, те са имали придружаващи заболявания.

„Средната възраст на пациентите, които заболяват, е под 50 г., но тенденцията показва, че битката с коронавируса губят хората в напреднала възраст, с няколко придружаващи заболявания“, обясни здравният министър.

Заразата сред медицинския персонал

1263 медици от началото на пандемията са заразени с коронавирус, а към момента са 278. 43 медици са в болница, от които 6 са на интензивно лечение. „Има ръст сред медиците и затова следим внимателно ситуацията“, каза Костадин Ангелов.

От своя страна директорът на Пирогов д-р Асен Балтов добави, че готовността на болниците е добра и те са обезпечени с предпазни средства. Там обаче умората е голяма и при всяко невнимание съществува опасност.

Области, в които има повече хоспитализирани – са Благоевград – 108, 10 в интензивно лечение, Бургас – 66, двама в интензивно, Пловдив – 99, 6 в интензивно, Търговище – 38, Шумен – 33-а.

Проф. Балтов е категоричен, че се поддържа духът на колегите.

Най-тежка е обстановката в София

Директорът на РЗИ д-р Данчо Пенчев заяви, че новорегистрираните до вчера са 5786 случая. В болница за седмица са настанени 250 души, от които 91 са доказани със скрининг, 29 – в интензивно отделение.

„Ще вървим нагоре“, каза Пенчев.

И той се спря на обстановката в училищата, по думите му тя е „интересна“. Има 59 положителни ученици, 30 учители и персонал – 1434 карантинирани и 106 персонал. В детските градини – положителни деца 5, карантинирани – 166, заразени са 13 служители, карантинирани – 17.

Тенденцията от началото на седмицата е, че има огнища в определени колективи , но няма дифузно разпространение на коронавируса в София.

В РЗИ се въвеждат протоколи в лабораториите на комбинирани тестове за коронавирус, грип А и грип Б.

Източник: dir.bg

Подобни публикации

Зам-кметът на София по култура и образование е освободен от длъжност

Димитър

Продължават разговорите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство

Димитър

Премиерът Петков се среща с президента на Украйна Володомир Зеленски

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy