ВАЖНИ СВЯТ

Жертвите на опустошителното наводнение в Либия са вече над 11 хиляди

По данни на Червения полумесец жертвите на опустошителното наводнение в Либия са вече над 11 хиляди. Спасителните екипи предупреждават за опасност от епидемии сред оцелелите, заради липсата на течаща и питейна вода в засегнатите райони.

Броят на загиналите в либийския крайбрежен град Дерна нарасна до 11 300 души, като издирването на оцелели след огромното наводнение, предизвикано от скъсването на стените на два язовира при проливни дъждове, продължава, съобщи либийският Червен полумесец. Стотици тела бяха изхвърлени от морето на над 100 километра от мястото на бедствието.

Около 30 хиляди души са без покрив, в града и околностите няма течаща и питейна вода и електричество. Международната организация по миграцията предупреди за опасност от възникване на огнища от холера.

Разрушената инфраструктура прави изключително труден достъпа на спасителни екипи и доставките на хуманитарна помощ, заяви заместник директора на турския Червен полумесец Ибрахим Йозур. По думите му наводнението в Дерна е било толкова опустошително, че сякаш едновременно с него е имало и земетресение и са се срутили много сгради.

Заместник генералният секретар на ООН Мартин Грифитс заяви, че с бедствието климатът е напомнил безпощадно за себе си. Организацията отправи апел за спешно набиране на 71 милиона долара в помощ на пострадалите.

„В тази трагедия климатът и капацитетът се сблъскаха и причиниха това огромно, ужасно бедствие“, посочи Мартин Грифитс.

Според Световната метеорологична организация смъртта на много хора е можело да бъде предотвратена със система за ранно предупреждение.

Източник: БНР

Подобни публикации

231 са новите случаи на коронавирус у нас

Димитър

Белият дом обяви, че се отказва да включи Русия в списъка си със страни-спонсори на тероризма

Димитър

Коалиционното споразумение ще бъде оповестено утре

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy