БЪЛГАРИЯ

Жители и гости на Ловеч празнуват Цветница

За Ловеч Цветница е най-големият празник, който събира хиляди жители и гости на града с традиционните панаир на занаятите, национален събор на народното творчество, представяне на местни обичаи и много веселие.

Празничният ден започна с празнична света литургия, отслужена от Ловчанския митрополит Гавриил в катедралата в центъра на Ловеч. Той благослови християните за големия празник днес, а те пък от своя страна отнесоха в домовете си осветени върбови клонки за здраве и късмет. Митрополит Гавриил поведе и празничното следствие от катедралата към Богоявленския мост, където беше пресъздаден ритуалът „По вода“ или познат още като обичая „Кумичене“. Момите, които са били вчера на Лазаровден, се събраха на моста и хвърлиха във водата на река Осъм своите венчета. Първо изплува в реката венчето на 16-годишната Дарина Добрева, която беше обявена за Кумичка или царица на празника.

„За мен този празник е нещо прекрасно, може би най-хубавият, времето е хубаво. Всичко разцъфва и ние сме като тези цветя, които разцъфват, и радваме хората“, каза тя пред БНР.

В Ловеч се провежда Националният събор на народното творчество майстори занаятчии от цялата страна са разположили в своите шатри произведения на площада в квартал „Вароша“ и по централния булевард „България“. Традицията повелява всеки да закупи нещо и да отнесе в дома си за здраве и късмет.

Източник: БНР

Подобни публикации

Извънредно заседание на НС в понеделник

Димитър

Блокада на Ришкия проход

Димитър

1733 случая на коронавирус, над 20 000 ваксинирани за ден

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy