ВАЖНИ СВЯТ

Жълт код за жеги в Кипър, очакват над 40 градуса

Горещата вълна, която премина през южната част на Европа, вече достигна до най-източните й брегове и днес навлиза в Кипър. Първият ѝ ден на острова е с обявено жълто предупреждение за опасно високи температури. Общините отварят климатизирани центрове за нуждаещи се от убежище в жегите хора, най-вече от уязвимите групи.

Кипър посреща горещата вълна „Клеон“ след дълъг период на високи температури, които предстои да бъдат надминати в следващите 4 – 5 дни със стойности значително над нормата за сезона, казаха от Метеорологичната служба.

За днес тя издаде първото предупреждение с жълт код на опасност заради екстремалните температури.

Във вътрешността на острова и специално в столицата Никозия живакът на термометъра ще достигне днес 40 – 41 градуса, което ще е за първи път тази година.

В петък и събота ще е още по-горещо, като е възможно да бъдат измерени рекордни температури от 43 градуса. Дори в най-високите планински части се очакват 36 градуса.

Държавни агенции, общините, Гражданска защита, здравните служби са в готовност да действат в помощ на хората, съобщиха от тях.

В Никозия и Лимасол от днес са открити специални центрове, където гражданите могат да се подслонят от горещините, обявиха от ръководствата на двете общини. В тези зони ще има персонал, климатици и разхладителни напитк

Източник: БНР

Подобни публикации

Най-малко 7 души са загинали в САЩ в резултат на торнадо

Димитър

Григор Димитров започва в Париж

Димитър

Първи случаи на Омикрон и в Русия

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy