ВАЖНИ СВЯТ

Загиналите от земетресенията в Турция и Сирия надхвърлиха 8700 души

Броят на загиналите при катастрофалните земетресения в понеделник в районите между Турция и Сирия надхвърли 8700 души. Това сочат официални данни от двете страни. Пострадалите са десетки хиляди.

Турските власти съобщиха за 6234 жертви на трусовете, от сирийска страна информираха за 2470 загинали.

Мащабни операции по издирване на оцелели са в ход в Турция и Сирия след бедствието в началото на седмицата.

Вицепрезидентът Фуат Октай съобщи по-рано за близо 35 000 ранени в резултат от земетресенията. Десетки хиляди са без дом. Над 5700 сгради са се срутили в резултат на трусовете от 7,8 и 7,5 по Рихтер. Спасени са около 8 хиляди души.

Изключително тежка е ситуацията в Кахраманмараш, Пазарджък и Хатай, с много сринати сгради от трусовете. Няма ток и вода. Асфалтът по пътищата е напукан и нагънат след трусовете. Само техника и линейки се движат по магистралата между Адана и Газиантеп. Още в първия ден започна кампания по даряване на кръв за пострадалите.

В съседна Сирия са загинали 2470 души, сочат информации от министерството на здравеопазването и на организацията „Белите каски“, които предоставят данни съответно за контролираните от правителството и от опозицията райони.

Местните власти в Алепо съобщиха, че сирийските спасители са открили 92-ма оцелели за един ден под срутените сгради и всички имат нужда от медицинска помощ.

Много хора не смеят да се върнат в домовете си, макар те да устояли на бедствието. Би Би Си обобщава избора на оцелелите – между опасността и вкъщи и измръзването навън.

Създадени са над 120 центъра за временно настаняване, тъй като много жители на града, особено в старата му част, са останали без дом в резултат на бедствието. Трусовете са повредили повече от 3000 сгради.

Двама наши сънародници се издирват след бедствието. Първоначално беше съобщено за българин с двойно гражданство, изчезнал в град Искендерун. Вторият сигнал, подаден до външното ни министерство, е за българин, който по време на труса се е намирал в Антакия.

В спасителните операции участват 12 хиляди турски спасители и 9 хиляди войници.

Помощ дойде и от 70 държави, включително от България.

Източник: БНР

Подобни публикации

Националите ни заминаха за мача с Черна гора

Димитър

Реал с труден успех срещу аматьори за купата

Димитър

Парламентът на Кипър прие бюджета за догодина и излезе в предизборна ваканция

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy