СВЯТ

Задължителни тестове за Covid-19 за всички работещи след локдауна в Кипър

Кипър прави бързите тестове за коронавирус задължителни за всички служители, които се връщат на работа след локдауна, и въвежда задължително седмично тестване във всички компании. Националната програма за безплатен скрининг на работното място е част от стратегията за постепенна деескалация на коронавирусните ограничения в страната.

От днес до неделя бързи тестове трябва да направят всички, които се връщат на работното си място в понеделник, 1 февруари, а следващата седмица през тази процедура задължително ще преминат и тези, които ще имат първи работен ден на 8 февруари.

Двете дати бележат първата фаза от правителствения план за поетапно вдигане на карантината, в която страната е от 10 януари. Решенията за това бяха взети вчера.

След триседмично прекъсване от понеделник, 1 февруари, отварят отново фризьорски, бръснарски и козметични салони, а частните компании могат да увеличат броя на служителите си с физическо присъствие на работното място от 25 на 50%.

Следващата седмица се възобновяват учебните занятия в държавните и частни начални училища и за завършващите лицеи. Възстановява се и търговията на дребно, отварят се магазините, вкл. моловете.

За да продължат да изпълняват служебните си задължения, всички заети в тези сектори трябва да представят отрицателен резултат от бърз тест.

От 1 февруари се въвежда и задължителна проверка с бърз тест веднъж седмично на 20% от персонала във всички компании, които работят. Това означава, че по всяко време от 1 февруари ръководствата на фирмите трябва да могат да представят отрицателни резултати от тестове не по-стари от 7 дни за поне 20% от своите служители.

От следващата седмица здравните власти започват проверки на бизнеса за спазването на това ново изискване.

Целта на плана за целенасочен контрол с бърз тест на работното място е икономическата дейност да се възобнови възможно най-гладко и безопасно и да се намали значително рискът от разпространение на вируса в професионалната среда, обясни здравният министър Константинос Йоану.

Тестването се осигурява от здравното министерство и е безплатно за хората и фирмите. От днес и през целия уикенд ще работят 51 пункта за вземане на проби с възможност за провеждане на над 20 000 теста на ден.

Източник: БНР

Подобни публикации

Военни контролират спазването на Covid мерките в Сидни

Димитър

Десетки хиляди на протест в Мианма срещу военния преврат

Димитър

Китай не хареса оценката на комисариата на ООН по човешките права

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy