СВЯТ

Заключителна фаза на евакуациите от Афганистан

Евакуациите на чуждестранни граждани и афганистанци в риск навлизат в заключителна фаза след двойния самоубийствен атентат в близост до летището в Кабул. По последни данни жертвите са около 90, сред които 72 цивилни жители и 13 американски военни. Над 150 са ранените.

Расте броят на жертвите на атентата в Кабул
Целта на всички чуждестранни сили е да евакуират своите граждани и служители в посолствата в Кабул до 30 август, съобщиха от НАТО. Около 1500 американци и 400 британци все още не са напуснали Афганистан. 200 са останалите германски граждани. Ускорено е извеждането от страната на цивилни жители след атаката в Кабул. Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че е в ход последната фаза на евакуациите и повече хора няма да бъдат повиквани на летището. Френската операция се очакваше да приключи до края на деня, но не е изключено да бъде удължена. Испания е завършила евакуацията на своите служители в Афганистан, според публикация в „Ел Паис“.

Повече от 100 000 души са били евакуирани от Афганистан през втората половина на август, след връщането на талибаните на власт, отчетоха от Белия дом. Американският президент Джо Байдън обяви, че е поискал от Пентагона да бъдат изготвени планове за ответен удар срещу атентаторите в Кабул.

Байдън: САЩ ще продължат с евакуацията на хора от Кабул

Отговорността за бомбеното нападение пое „Ислямска държава Хорасан“ – регионална структура към общата организация „Ислямска държава“, действаща в Афганистан и Пакистан. Тя има връзка с талибаните през друга мрежа, но ги обвинява, че са се отказали от Свещената война.

Над 100 000 евакуирани от Афганистан след връщането на Талибаните

Талибаните ще позволяват на афганистанците да напускат страната и след 31 август

Източник: БНР

Подобни публикации

Извънредно положение в части от Канада заради горските пожари

Димитър

И днес в Гърция температурите са екстремно високи

Димитър

Пожар в петролен склад край Киев, взривен газопровод в Харков

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy