Сладоледът е едно от най-обичаните, но не и най-здравословните летни лакомства поради високото съдържание на захар.
Колкото по-малко съставки има в сладоледа, толкова по-добър е той. След като внимателно прочетете състава на продукта, можете да изберете най-полезната опция. Най-добре е да се спрете на сорбе, посочва диетологът Елена Соломатина.
Най-нежният и полезен заместител на сметановия сладолед е сорбето, което обикновено се приготвя от пюрирани пресни плодове. Желателно е да не съдържа захар или подсладители.
Дори и с най-добрия десерт не трябва да се прекалява. „Здравият човек може да си позволи не повече от една порция сладолед на ден”, предупреждава тя.
„Можете да си приготвите и домашен сладолед, но не забравяйте, че не бива да преяждате. Сладоледът е десерт и съдържа много захар. А някои от рецептите включват и високомаслена сметана.
За хората със заболявания на стомашно-чревния тракт, наднормено тегло и захарен диабет, сладоледът като цяло е противопоказен”, добавя Соломатина.
Източник: БНР