БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

Зам.-председателят на Еврокомисията Валдис Домбровскис идва в България

След като България не задейства процедурата за оценка за влизането на страната ни в еврозоната от началото на следващата година, у нас пристига изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис. Той ще има срещи с президента Румен Радев, премиера Гълъб Донев, министъра на финансите Росица Велкова и гуверньора на БНБ Димитър Радев.

Сред темите на двудневната визита на еврокомисаря Валдис Домбровскис се очаква да бъдат пътят на България към еврото и проблемите по Плана за възстановяване и устойчивост.

В интервю за Нова телевизия Валдис Домбровскис заяви, че 1 януари 2025 г. е възможна дата за присъединяването на България към еврозоната. Той обясни, че страната ни трябва да изпълни критериите от Маастрихт, а основен проблем е инфлацията.

България изглежда няма да успее да изпълни целевата дата за членство в еврозоната от началото на следващата, тъй като не успя да приеме три ключови законопроекта и не изпълнява инфлационния критерий. Въпреки това страната ни се надява да постигне въвеждането на еврото в средата на 2024 или през някоя от идните години.

Именно това е причината вчера БНБ и Министерството на финансите да публикуват на сайтове си отговори на най-важните въпроси, които вълнуват хората в процеса на преминаването от лев към евро. Темата ще бъде обсъдена и на специален форум утре в НДК.

В ресора на Домбровскис е и финансовата подкрепа за Украйна, а вторият ден от визитата му съвпада с първата годишнина от пълномащабната руска война срещу страната.

По информация на „Хоризонт“ еврокомисарят ще има среща с украинци у нас.

В рамките на визитата Валдис Домбровскис ще бъде удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на УНСС. Званието се дава за значителния му принос към изграждането и укрепването на Икономическия и паричен съюз на Европейския съюз, засилването на международната роля на еврото, търговската политика на Евросъюза и икономиката в интерес на хората.

Източник: БНР

Подобни публикации

Първо заседание на новия кабинет

Димитър

Мбапе е номер 1 в Европа, Меси – в Южна Америка

Димитър

Сотир Цацаров е депозирал оставката си в НС

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy