БЪЛГАРИЯ

Занаятчийско училище в Стария Пловдив

В Пловдив изкуството на занаятите ще изучават от днес деца от различни възрасти. Уникалното занаятчийско училище обединява ателиетата на няколко майстори в Стария град. Проектът, финансиран от министерството на културата, е дело на Регионалната занаятчийска камара и общината.

„Мисията ни е да провокираме интереса на децата към занаятите, а защо не и да ги мотивираме за избора им на професионална реализация след време“, казват от Регионалната занаятчийска камара. От друга страна за майсторите-занаятчии откриването на училището е навременна помощ, защото заради пандемията потокът от туристи е оскъден. Елена Драмова и Стоян Маринов делят тъкаческо ателие:

Стоян заяви: „Оборотите до такава степен са спаднали, че…

Елена допълни: Всъщност работата е основното, което ни крепи.

„При тази си дейност също имаме опит, защото по принцип ние си го правим в нашето ателие. Всеки, който желае, може да опита как се изработват нещата. Сега добре е, че ще бъде и платено“, обобщи Стоян.

Осем месеца ще работи занаятчийското училище, подчерта председателят на Пловдивската камара Тони Симидчиева:

„20 майстора от 20 различни занаята“.

Сред тях кожарство, грънчарство, художествена обработка на керамика, дърворезба, рисуване върху стъкло, изработка на икони, на плъсти, кукли и други: „Всеки майстор ще обучава четири или пет деца на три групи. Юли и август оставяме пък времето за възрастни и за туристи, които да могат евентуално да се запознаят със занаята, да се опитат нещо да направят“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Учителите, преболедували Covid-19, с право на допълнителни прегледи

Димитър

Цар Киро отново влиза в затвора – този път за 8 месеца

Димитър

Очаква се земеделски производители да блокират АМ „Струма“ до Симитли

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy