БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Започват Великденските пости

От днес за православния свят започват Великденските пости, в чест на приближаващия „Празник на празниците“ – Възкресение Христово. Те припомнят за 40-дневния пост на Исус Христос в пустинята.

Великият пост е време за молитва и покаяние. За тази духовна борба разказва архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир.

„Всички да бъдем в храмовете, ще си кажем – айде с този пост поне един грях от обичайните си да премахна. Защото виждаме, че всичко може да свърши утре и ще се явим пред съда. Там няма да ни питат нито за политика, нито за войната.“

Християнската църква нарича началото на Великденския пост Голяма четиридесетница, през която хората, постейки, се отказват от своите грехове, „очистват се“ и се доближават до Исус Христос.

Отец Божидар от столичния храм „Въздвижение на Светия Кръст Господен“ обяснява как.

„Първата седмица ние православните християни спазваме строг пост. В събота и неделя се събираме, за да се пречистим заедно.През седмицата, за да можем да се причестяваме с Бог, църквата е отредила да се отслужва и една рядка литургия, така наречената литургия на преждеосветените дарове, така че във всяка сряда и петък ще имаме възможност също да се причестим. Накрая стигаме до последната седмица, когато започва  Страстната седмица“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Разбиха банда, принуждавала българки да проституират на о-в Сицилия

Димитър

Ивайло Иванов: Ще се порадвам на медала, но не успях да спечеля златния и да чуя българския химн

Димитър

Двама британци и мароканец, воювали за Украйна, получиха смъртни присъди в Донецк

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy