БЪЛГАРИЯ

Започва активният сезон по градозащита

Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ открива активния сезон по градозащита. От Агенцията съобщават, че сезонът започва с над 14 600 ракети за разбиване на градоносните облаци.

Защита ще се осъществява на около 22 милиона декара в областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен, Видин, Монтана, Враца и Плевен. Това е малка част от обработваемата земя у нас и от години държавата не успява да намери начин да разшири обхвата на защитаваната територия.

Преди време защитата с ракетен способ беше допълнена със самолети, които поеха охраната на още 30 милиона декара в северна България. Това обаче беше пилотен проект и, към момента, от агенцията не съобщават дали и тази година ще има самолетна защита на земеделските земи. Без успех до момента са и опитите за разработване на закон за градушките, който да разреши въпроса с финансирането на защитата и с разширяването на обхвата. С 11 командни пункта и 263 ракетни площадки към тях разполага тази година агенцията за борба с градушките. 7 метеорологични радарни станции ще наблюдават атмосферата над цялата страна и ще подават данните към различни държавни институции.

Източник: БНР

Подобни публикации

Британският щам на Covid-19 e в Кюстендил от два месеца

Димитър

Остават ли невидими пациентите с редки болести за държавата

Димитър

БЧК с кампания за набиране и на материални дарения за пострадалите от труса в Турция и Сирия

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy