БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

Започва строителството на 7-и блок в АЕЦ „Козлодуй“

Започва строителството на 7-и блок в АЕЦ „Козлодуй“, обяви премиерът Николай Денков. Плановете са новата мощност да е готова до 2033 година.

Днес правителството взема решението, с което се дава старт и за изграждането на 8-и ядрен блок също в единствената ни атомна централа.

 

Решението на правителството за изграждане на 7 блок в АЕЦ „Козлодуй“ идва след като само преди седмица бе подписан меморандум между американската компания „Уестингхаус“ и няколко български фирми.

Денков обясни, че се осигуряват и средства:

„Ще бъде капитализирано с 500 милиона лева допълнително предприятието, което ще отговаря за тази реализация и то ще започне преговорите с фирмите, които трябва да построят 7-и блок. Срокът, който се предвижда е 2033 г.“.

С днешното правителствено решение започва и подготовката на изграждането на 8-и блок в АЕЦ, допълни премиерът:

„Тъй като планът е двата да вървят успоредно като строителство и в рамките на 2 до 3 години да бъдат готови и двата блока, които са нужни за енергийната система. Тяхната обща мощност е 2300 мегавата, с което те значително надхвърлят мощността от 1760 мегавата на затворените 1 до 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Денков съобщи, че избраната технология на двата проектоблока е уникална и позволява промяна в кратки срокове на мощностите на реакторите, което е важно за енергийната система и подчерта:

„Това е едно от най важните решения, които ще вземем по време на нашия мандат“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Бойко Рашков: Главният прокурор фактически е недосегаем

Димитър

1724 са новите случаи на коронавирус у нас

Димитър

Първите ваксини срещу коронавируса пристигнаха в България

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy