БЪЛГАРИЯ ЗДРАВЕ

Започна имунизацията с ваксината на „АстраЗенека“

Тази сутрин в страната започна третата фаза на имунизацията срещу Covid-19. Ваксини на Оксфордския университет и „АстраЗенека“ ще се поставят на медици, представителите на силовите министерства и структури от националната сигурност. Това стана възможно, след като първите дози от ваксината пристигнаха в България късно вчера.

Ваксинирането стартира в болница „Пирогов“, като сред инжектираните там се очаква да бъде и представител на Централната избирателна комисия (ЦИК). За днес са планирани имунизации с тази аденовирусна ваксина и в „Александровска“ болница.

„Днес паралелно с втора фаза, започна и трета фаза на ваксинирането. Стартира ваксинирането с „АстраЗенека“. В рамките на днешния ден ще бъдат ваксинирани служители на „Бул Био“. Тяхната роля е много важна, защото те са отговорни за разпределението на ваксините“, заяви Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата.

Той обясни, че официалната информация за ваксината е, че няма възрастови ограничения за поставянето ѝ.

„Над 18 годишна възраст може да бъде поставяна ваксината. В клиничните изпитвания участниците над 55 години са били в по-ограничен брой. Това не дава възможност да бъде оценена ефикасността. За тях е направено проучване на база имунен отговор и безопасност, като няма никаква разлика спрямо останалите групи, което дава възможност на експертите на Европейската агенция по лекарствата да дадат препоръка за прилагане на ваксината“, добави Кирилов.

Доктор Асен Балтов, директор на „Пирогов“ прогнозира, че е възможно да има скок на имунизираните заради улеснената логистика при доставката и съхранението на ваксината на „АстраЗенека“. Тя може да се съхранява при температурен режим на обикновен хладилник и не се нуждае от специални фризери, както ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“.

„Разчитаме, че изключително много оттук ще се включат и общопрактикуващите лекари, защото тя изисква обикновен хладилник между два и осем градуса. Очакваме в рамките на следващите 4 седмици да дойдат около 300 000 дози. Ако се вземе в понеделник решение на ваксинационния щаб и министърът го одобри, най-вероятно ще се почне изцяло употреба на всичките пристигнали дози, така че 300 000 ще могат да бъдат направени буквално в рамките на следващите две седмици“, каза Балтов.

Източник: БНР

Подобни публикации

Заявяваме директно дигитални услуги, предлагани от публичния сектор в ЕС

Димитър

Ангелов: Високата заболеваемост от коронавирус в Кюстендил е притеснителна

Димитър

Започва предизборната кампания

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy