БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

Започна предизборната кампания за втория тур на президентските избори

Започна предизборната кампания за втория тур на президентските избори. Това стана, след като Централната избирателна комисия обяви окончателно резултатите от вота за държавен глава.

Кандидат-президентската двойка Румен Радев-Илияна Йотова получава 49,4% от гласовете на избирателите, а Анастас Герджиков-Невяна Митева – 22,8 на сто.

ЦИК обяви, че тези две двойки отиват на втория тур на президентските избори и го насрочи за неделя, 21 ноември.

Предизборната кампания ще приключи 24 часа преди изборния ден (до 24 часа в петък – 19 ноември).

40,5 на сто е била избирателната активност към 20 часа на първия тур на президентските избори, съобщи ЦИК.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова обяви:

„На произведените на 14 ноември избори няма избрани президент и вицепрезидент на републиката, тъй като в гласуването не са участвали повече от половината избиратели и никой от кандидатите не е получил повече от половината действителни гласове“.

Когато никой от кандидатите в изборите за президент и вицепрезидент не е избран на първия тур, ЦИК определя първите две кандидатски листи, получили най-голям брой гласове, и насрочва нов избор.

Нейкова оповести имената на кандидатите, които отиват на балотажа.

„Румен Георгиев Радев и Илияна Малинова Йотова, издигнати от инициативен комитет, получили 1 322 385 действителни гласове, и Анастас Георгиев Герджиков и Невяна Михайлова Митева-Матеева, също издигнати от инициативен комитет, получили 610 862 действителни гласове. Новият избор за президент и вицепрезидент на републиката да се произведе на 21 ноември.“

По закон ЦИК оповестява резултатите от президентските избори и обявява имената на кандидатите между които ще се произведе нов избор в срок не по-късно от 48 часа от обявяване на изборния ден за приключен.

Намерението на комисията беше това да се случи по-рано през деня вчера, но една от районните избирателни комисии – тази в Пловдив-град, не беше донесла до вечерта документацията си за повторното въвеждане на данните, което се прави задължително.

Източник: БНР

Подобни публикации

Директорът на „Александровска“: Болницата е в стабилно състояние

Димитър

1029 нови случая на Covid-19 у нас при 10 774 теста

Димитър

4382 нови случая на коронавирус при направени 10 474 PCR теста

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy