БЪЛГАРИЯ

Започна протестът на лозарите в София

Протест на лозари започна пред сградата на президентството. Недоволните производители на грозде и вино са предвидили и шествие, с което да пренесат протеста си пред Министерството на земеделието. Протестът е организиран от Националното сдружение на българските лозари.
Към 13 ч. лозарите все още подготвяха своя протест с плакати и знамена, за да ги развеят пред президентството.

Спешни проблеми за решаване в лозаро-винарския сектор има предостатъчно, земеделците алармират от доста време за тях, обаче не получават на практика никакъв отговор от аграрното министерство. Именно отказът от комуникация е сред основните причини днес секторът да предприеме протестни действия.

Недоволните се събират първо пред президентството, за да заявят, че служебният кабинет не обръща внимание на бедствената ситуация при лозарите.

Исканията им – обективни критерии при разпределянето на субсидиите, публичен регистър на лозарите, работещи мерки за инвестиции и ежегоден национален бюджет за подпомагане на сектора, който да е предвиден поне за период от пет години.

Лозарите настояват още за завишен контрол при търговията с български и вносни вина, както и за компетентен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното.

След час се очаква протестиращите да потеглят към агроведомството, за да заявят недоволството си и пред ресорното си министерство. На този етап обаче те все още нямат яснота дали някой от министерството е готов да ги приеме и изслуша.

Източник: БНР

Подобни публикации

ВМРО с акция срещу промените в Изборния кодекс

Димитър

ГЕРБ и ВМРО се споразумяха за детските надбавки

Димитър

Получихме над 21 000 дози от Covid ваксината на Moderna

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy