БЪЛГАРИЯ

Заради завишено съдържание на пестициди БАБХ отхвърля по 22 т храни на ден на „Капитан Андреево“

Българската агенция по безопасност на храните сезира прокуратурата и ГДБОП заради установените драстични нарушения при контрола на граничния пункт „Капитан Андреево“, извършван в последните 10 години от частна форма. Това обявиха директорът на БAБХ Христо Даскалов и зам.-министърът на земеделието Иван Христанов.

През миналата година от частната фирма, оперирала там през последните 10 г., средно на ден е отхвърляла 6 тона храни, в момента Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) отхвърля заради завишено съдържание на пестициди 22 тона храни на ден, което е 246 процента повече, съобщи на пресконференция в БТА Иван Христанов, който представи актуална информация за резултатите от проверките на фитосанитарния, здравния и ветеринарния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“.

Има съмнения, че храните с пестициди са влизали в България, а не са били унищожавани, каза още Христанов.

В края на годината ще бъде готов одитният доклад на Еврокомисията за проверката, направена през последните дни на граничния пункт. Според Христо Даскалов одиторите са видели разрушени сгради, сгради с променено от частната фирма предназначение, което говори, че контрол не е правен. Трима от инспекторите на агенцията са излезли във внезапен болничен в навечерието на европейската проверка. Има данни, че семействата им са били заплашвани, за да не се явят на работа.
Според Христанов това е опит да бъде саботирана проверката.

През последните години вътрешният одит на БАБХ не е направил нито една проверка на „Капитан Андреево“, което говори за вероятен „чадър“ над дейността на частната фирма. Според заместник-министър местните хора в Свиленград са предупреждавани да не съдействат на сегашното управление, защото с падането им от власт статуквото от последните 10 г. щяло да се върне.

Резултатите от проверката са предоставени на ГДБОП, предстои да бъдат дадени и на прокуратурата, съобщи зам.-министърът. Той предостави информация за фитосанитарния контрол в периода 13 април – 19 май 2022 г. – 35 дни преди БАБХ да започне лабораторна дейност и за периода 20 май – 25 юни – 35 дни, след като започва дейност.

БАБХ представя резултати от проверки на „Капитан Андреево“
Партидите със завишено съдържание на пестициди преди БАБХ да започне лабораторна дейност са 0,36 процента, а след това са 0,63 процента. Общият обем, който минава контрол за предходния период, е 32 000 тона, от които са отхвърлени 223 тона. В периода, в който БАБХ започва своята дейност на пункта, са преминали за контрол 21 хил. тона храни, като са отхвърлени 806 тона, съобщи Христанов. Сравнихме и същия период на миналата година спрямо тази година, каза зам.-министърът. В онзи период на миналата година са отхвърлени заради пестициди 97 тона храни, за тази година БАБХ отхвърля 806 тона храни. Това е увеличение със 727 процента на количеството отхвърлена заради пестициди храна.

От януари 2020 г. до ноември 2021 г. в 15 от общо 23 месеца частната лаборатория е регистрирала повече изследвания, отколкото технически е способна да извърши, съобщи зам.-министърът.

Друг интересен резултат от проверката, по думите на Христанов е, че за юли 2021 г. няма нито една отхвърлена партида, нито един отхвърлен килограм стока, не е върната от границата и не е предложена за унищожаване.

Източник: БНР

Подобни публикации

Министър Милков разговаря с колегата си Османи за вписването на българите в конституцията на РСМ

Димитър

КПКОНПИ изпрати в прокуратурата резултатите от проверките в общините Враца и Стара Загора

Димитър

В ЕК не смятат, че предсрочни избори и липса на редовен кабинет поставят под въпрос изпълнението на ПВУ

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy