СВЯТ

Затварят всички фризьорски салони за жени в Афганистан

Администрацията на талибаните в Афганистан разпореди до месец всички фризьорски салони за жени в Афганистан да затворят врати, предаде Ройтерс, като цитира заповед на министерството на морала.

„Крайният срок за затварянето на всички фризьорски салони за жени е един месец“, обяви Мохамад Садик Акиф, говорител на Министерството на предотвратяване на греха и пропаганда да добродетелите, като се позова на министерско решение.

Чуждестранни правителства и представители на ООН осъждат растящите ограничения за жените в Афганистан, след като талибаните отново взеха властта в средата на 2021 г. след изтеглянето на чуждите военни части и падането на подкрепяното от тях местно правителство.

Миналата година талибаните затвориха женските средни училища, спряха достъпа на жени до университетите и спряха от работа много афганистански хуманитарни служителки. Много обществени места като бани, фитнес салони и паркове са затворени за жените.

Фризьорските салони се нароиха в Кабул и други афганистански градове, след като талибаните бяха свалени от власт през 2001 г. Много от тях продължиха да работят и след връщането на талибаните на власт, но табелите им бяха сваления, а прозорците – покрити.

Западните правителства предупреждават, че растящите ограничения, налагани на жените, пречат на международното признаване на талибанската администрация. Талибаните твърдят, че те спазват правата на жените в съответствие с ислямските закони и афганистанските обичаи.

Източник: БНР

Подобни публикации

Фон дер Лайен: Спирането на газа за Полша и България е „пореден опит на Путин да ни изнудва“

Димитър

Редица страни въвеждат нови ограничения за справяне с Covid-19

Димитър

Гърция зове гражданите си да пестят ток

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy