БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ЛАЙФСТАЙЛ ОБЩЕСТВО

Защо сключваме църковен брак

Венчавка

За християните любовта не е абстрактна субстанция, разпиляна във въздуха, а начин на живот. За това за хората, които се обичат, е нужна благословията от Бог и те я получават с църковния брак. Ако съпрузите-християни разберат, че допускат грешки, които ги отклоняват от пътя, начертан от Бог, те знаят как да ги отстранят. Причастието в църквата им помага да получат Божествената сила, да продължат да се борят за своята любов и да пренебрегнат собствения си егоизъм.

В гражданския брак мъжът и жената сами с последни сили се опитват да запазят своята любов от житейските бури и катаклизми, то венчавката църковен брак е гаранция за единството на мъжа и жената, свързани с Бог, подаващ им търпение, способност да отстъпват в споровете и заедно да посрещат несгодите. Човешката любов е уязвима и крехка, а Божествената – по-силна от смъртта.

Християните мъж и жена, създали семейство вярват, че даже физическата смърт не може да прекъсне тяхната любов и в бъдеще верните съпрузи ще се срещнат. Ще живеят вечно с Христос и заедно един до друг в голяма радост.

Плюсовете и минусите на църковния брак трябва ясно да се знаят. Свидетелството за църковен брак не е юридически документ, за разлика от документа за граждански брак. В случай на смърт на някой от съпрузите, то другия не може да претендира за неговото наследство. С малки изключения в резултат на дълги съдебни дела могат да бъдат признати на жената (мъжа) имуществени или други права. Това е негативната страна за Венчанието в църквата. Духовното родство с Бог, стремежът да се живее по Божите заповеди – това е силната страна на църковния брак.

В църковния храм влюбените си дават сметка, че за да бъдат семейство, да отгледат и възпитат деца в християнската вяра, те трябва да се откажат от някои свои разбирания за живота, от свои егоистични прищявки и да заживеят в мир и любов, да се подкрепят в мъка и тъга, да споделят радост и скръб. С Божията благодат новото семейство ще тръгне със сигурни стъпки в живота, над него ще бди Бог и ще им показва светлината по общия им път.

Подобни публикации

Собственици на жилища искат помощ от държавата за технически паспорт на сградата

Димитър

Намалява подкрепата за Covid ограниченията, растат съмненията за ефективността на ваксините

Димитър

5176 случая на коронавирус, 3219 оздравели

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy