ИКОНОМИКА

Защо трябва да регистрирам фирмата си?

Двете основни причини за създаване на фирма, обикновено навсякъде по света, са: защита на личните активи и данъчни предимства. В този раздел ще разгледаме тези и други предимства, които също играят роля при вземането на това важно решение.

Защитете личните си активи

Основната причина, поради която физическите лица избират да извършват дейност чрез фирма, е защитата, която получават по отношение на личното си имущество, като например дома, семейните спестявания и други активи.

В случай на неплатежоспособност на фирмата тези лични активи не могат да бъдат засегнати. По този начин те са защитени срещу кредитори. С други думи, кредиторите не могат да почукат на вратата на акционерите.

Тази ограничена отговорност на дружествата не се прилага за така наречените „еднолични търговци“ или „партньорства“, при които собствениците отговарят за дълговете на дружеството със собственото си имущество.

Данъчни предимства на регистрацията на фирма

Въпреки че фирмите с ограничена отговорност или акционерните дружества могат да приспадат от печалбата си, за да намалят плащането на този данък, други неформални структури, като например еднолични търговци или партньорства, не се ползват от тези предимства.

Например разходите за здравна застраховка, застраховка „Живот“ и застраховка „Инвалидност“ се приспадат изцяло от разходите на компанията.

От друга страна, дадено дружество може да притежава акции в друго дружество и да получава необлагаеми дивиденти от разпределенията.

Други предимства

Корпорациите могат да набират капитал чрез емитиране на акции, облигации или други видове дългови инструменти.

В случай на смърт на един от собствениците дружеството може да продължи да функционира, тъй като управлението е независимо от акционерите.

Собствеността може лесно да се прехвърля (което понякога не е така при дружествата с ограничена отговорност, където всички членове трябва да се съгласят).

Правенето на бизнес е много по-лесно с корпорация или дружество с ограничена отговорност. Банките и фирмите ще бъдат по-склонни да правят бизнес, отколкото ако имат пред себе си физическо лице.

Това са типичните предимства на учредяването на корпорация в сравнение с управлението на бизнес като едноличен търговец. Трябва да се консултирате със счетоводителя си, за да определите кой тип юридическо лице би бил най-подходящ за вашата лична ситуация.

Колко струва?

Разходите за регистриране на вашия бизнес се състоят от два важни компонента: държавна такса и такса за активна регистрация. Държавната такса се определя в зависимост от вида на субекта, скоростта на процеса и др.

Подобни публикации

Как реално се изчислява размерът на кредитите

Димитър

Застаряващото население е дългосрочна заплаха за икономиката

admin

Инвеститорите в ЕТФ залагат на диверсификацията на стратегиите си

admin

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy