ЛЮБОПИТНО

За какво да внимаваме при избор на ъглошлайф

Акумулаторният ъглошлайф е професионален инструмент за шлайфане, премахване на ръбове и рязане на материали.

Ъглошлайфовете са с малки размери, леко тегло, което им позволява удобна работа и извършване на различни видове работа. Използват се в строителството и ремонта за рязане на метал, камък, бетон и други материали. Има различни модели, които можете да изберете според вашите нужди и финансови възможности.

Този универсален инструмент служи за обработката на камък, бетон, тухли, пластмаса, дърво, черни или цветни метали. Осите на електродвигателя и работното оборудване са разположени под ъгъл от 90 ° една спрямо друга – това е разположението, което осигурява удобството при работа в труднодостъпни места.

Диаметър на диска

Ъглошлайфовете могат да работят с дискове с различни размери. Диаметърът на диска определя гъвкавостта на използването на конкретен инструмент. Колкото по-голямо е острието, толкова по-дълбоко ще реже.

Малките мелници работят с кръгове с диаметър 115–125 mm. Те са предназначени за малки работни места, а това е най-добрият инструмент за домашни и домашни нужди.

Средните инструменти са предназначени за дискове с диаметър 150–180 mm, но това не е най-популярният размер. Факт е, че нито мощността, нито диаметърът на кръга са достатъчни за решаване на глобални проблеми, а за домашни нужди инструментът е твърде голям и тежък.

На големи ъглошлайфове можете да поставите кръгове с диаметър 230 мм. С помощта на такива инструменти се решават и най-трудните задачи: ако трябва, например, да изрежете дебела тръба или да изрежете дълбок строб в тухла или бетон за полагане на комуникации.

Важен нюанс е, че не можете да поставите трион върху дърво върху инструмента, защото той не е предназначен за това. Скоростта на въртене е два до три пъти по-висока, отколкото при циркуляра. Ако трябва да изрежете дъска, облицовка на врата, облицовка или перваз с мелница, по-добре е да закупите универсален диамантен или волфрамов карбид диск, който е подходящ за такава работа.

Мощност на двигателя

Вторият важен параметър, който трябва да имате предвид при избора, е мощността на двигателя. Колкото по-често ще използвате инструмента, толкова по-мощен трябва да бъде той. Този параметър влияе върху скоростта и качеството на обработката.

Моделите с ниска мощност – до един kW – са подходящи за рядка работа, шлайфане, рязане на армировка и средно големи профили.

Моделите от 1 kW до 1,5 kW се считат за средна мощност. Това са по-универсални машини, които са подходящи за честа домашна работа и някои и за професионални дейности.

Най-мощните инструменти – 2 kW или повече – са подходящи за обработка на всякакви повърхности и честа работа, но това вече са професионални машини, от които домашните майстори едва ли ще се нуждаят.

 

Тегло на инструмента

Теглото зависи пряко от мощността. Колкото по-мощен е инструментът, толкова по-тежък е той. По-лесно се работи с по-лек, така че ако имате два ъглошлайфа пред себе си с приблизително еднакви характеристики, препоръчваме да изберете този, която е по-лесен за работа.

Когато избирате инструмент, трябва да проверите как той лежи в ръката ви. Допълнителната дръжка трябва да е гумирана, за да не се хлъзга ръката, а бутонът за захранване да е разположен на удобно за вас място. Тези малки неща пряко влияят върху комфорта по време на работа и качеството на резултата.

Допълнителни функции и възможности

Има функции, които значително опростяват процеса.

Например, гайка с бързо затягане е полезна за бърза смяна на диск без използване на ключ – много удобно, ако има много работа, но трябва да сте навреме.

Мекият старт е незаменим, ако работите с голяма и мощна мелачка. Благодарение на тази функция дискът не набира веднага максимална скорост с мощен удар, а плавно се завърта. Трябва да споменем и антивибрационната система, която значително улеснява работата с голям инструмент.

Професионалните инструменти имат функция за автоматичен баланс. Повърхността на шлифовъчните приставки се изтрива неравномерно по време на работа, което води до дисбаланс и дискомфорт по време на работа. Тази функция елиминира биенето на диска и улеснява работата.

Защитата от рестартиране предотвратява рестартирането на инструмента след прекъсване на захранването. По време на работа често се случват прекъсвания на захранването и, разбира се, можете да забравите да изключите инструмента след спиране на тока. Когато е подадено захранване, инструментът, защитен от рестартиране, няма да работи, докато не го изключите и включите с бутона.

Как да изберем ъглошлайф?

Изберете оптималния диаметър на диска. За домашна работа са подходящи машини с диаметър 115–125 mm, за професионални – 200–230 mm.

Изберете мощност. Колкото по-често планирате да използвате инструмента, толкова по-мощен трябва да бъде той. Домашните занаятчии трябва да обърнат внимание на инструменти със средна мощност – от 1 kW до 1,5 kW, професионалисти – на машини с мощност от 1,5 kW или повече.

Подръжте инструмента в ръка, преди да купите. Така че можете да разберете дали ще ви бъде удобно да го използвате. Колкото по-лек той, толкова по-лесно се работи с него.

Обърнете внимание на допълнителни функции. Колкото повече от тях, толкова по-удобно и по-безопасно е да работите с машината.

Избор на акумулаторен ъглошлайф

 

Когато избирате акумулаторен ъглошлайф, обърнете внимание на капацитета на батерията, колкото повече, толкова по-добре. Това се дължи на факта, че при повечето модели е възможно да се регулира скоростта, а оттам и мощността, но с по-малък запас. С увеличаването на капацитета на батерията се увеличава и нейният живот.

Вторият важен параметър е времето за зареждане на батерията. Времето за зареждане зависи от капацитета на батерията и е средно 1 до 2 часа.

Също толкова важен параметър е системата за защита от прегряване. Има системи както за „мек“ старт, така и за „твърд“ (като стартер), като първият режим е по-безопасен за потребителя, докато вторият е по-ефективен.

Мощност на двигателя и диаметър на диска. Колкото по-голяма е мощността на двигателя, толкова по-голяма е скоростта на въртене на диска, толкова по-продуктивен ще бъде инструментът.

Когато давате предпочитание на един или друг модел, трябва да имате предвид колко често планирате да използвате ъглошлайфа и при какви условия. Ако го използвате само в ежедневието, тогава можете да вземете такъв с ниска мощност и ако ще се използва често в сервиз, тогава е по-добре да вземете по-мощен.

Обърнете внимание на броя обороти на празен ход. Колкото по-високи са оборотите, толкова по-бързо ще бъде шлайфането.

Ако планирате да шлайфате дърво, MDF, ПДЧ, тогава обърнете внимание на наличието на регулиране на скоростта на въртене.

Ако имате нужда от акумулаторен ъглошлайф за работа на труднодостъпни места, обърнете внимание дали бутонът за захранване е заключен в дизайна.

Подобни публикации

Смарт електромери за отчитане на електрическата консумация

admin

Причини, поради които кожените чанти са перфектната инвестиция

admin

Димитър Димитров: Във фирмата ми се работи 6,5 часа на ден с 2 месеца платен отпуск – хората трябва да са щастливи

admin

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy