СВЯТ

За пръв път в историята си Иран започна обогатяване на уран до 63%

Президентът на Иран Хасан Рухани заяви в понеделник, че за първи път в историята на страната Техеран е обогатил уран до 63%, като това идва в момент на застрой на преговорите във Виена относно подновяване на иранското ядрено споразумение.

Рухани коментира ядрените перспективи на Иран, заявявайки, че страната търси ядрени технологии за вътрешната си индустрия и са увеличаване на собствените си възможности с нови технологии. Освен това той каза, че обогатяването на урана е „за нуждите на страната ни в медицинската и енергийната индустрия“, твърдейки, че това се прави с напълно мирни цели и че Иран няма намерение да създава ядрени оръжия.

По време на преговори във Виена през изминалия уикенд от носно ядрената програма на страната, членовете на иранската делегация отбелязаха, че вероятно ще са необходими нови кръгове от преговори, но Рухани заяви в понеделник, че Иран не желае напрежение, но неговата държава „няма да се поддаде на силите на агресора“.

В събота заместник-министърът на външните работи на Иран Абас Арачи пък заяви, че не вярва, че по време на новия кръг от преговори във Виена през уикенда ще бъде постигнато „окончателно заключение“ за бъдещето на Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) от 2015 г., известен като иранска ядрена сделка.

Аракчи отбеляза, че вярва, че делегациите ще трябва да се върнат в своите страни за обсъждане, преди да се върнат за „поне“ още един кръг от преговори.

„Ние не си поставяме цели за това колко дълго ще продължат разговорите, ние ще продължим да говорим, докато видим, че е необходимо за нас да постигнем нашите оптимални цели. Няма да губим време или да оставим другите да губят времето си по този въпрос“, добави той, но посочи, че колкото по-скоро бъде постигнато споразумение, толкова по-добре.

Източник: БНР

Подобни публикации

Долната камара на испанския Конгрес обсъжда вот на недоверие към правителството

Димитър

В хватката на икономическа и социална криза Ливан върви към фалит

Димитър

ЕС забранява отделни двустранни споразумения с Великобритания при Брекзит без сделка

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy