БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

Здравната комисия в НС обсъжда промени, касаещи лечението на деца до 18 години

Законодателни промени, които разширяват възможностите за лечение на заболявания на деца до 18-годишна възраст с лекарства, които се прилагат извън условията за разрешение за употреба, влизат на първо четене в парламентарната здравна комисия.

С измененията в закона за лекарствените продукти в хуманната медицина се преодолява правна неуредица, която остави извън закона лечението с публични средства на деца с онкологични и редки заболявания, за чиято възрастова група няма подходящи разрешени за употреба лекарства.

С промените, внесени от „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“, се предлага да се създаде изключение от закона само за лекарствени продукти, които се заплащат извън обхвата на задължителното здравно осигуряване и тези, които се прилагат извън условията на разрешението за употреба за лечение на заболявания на деца до 18-годишна възраст.

Целта е да се създаде финансов регламент и да се преодолее разминаването между закона, който забранява заплащането с публични средства на тези лекарства при непълнолетни пациенти и Наредбата, по която НЗОК плаща за лечението на деца по специален ред, в която не е разписан изричен регламент за употреба на подзаконово нормативно ново, т. нар. off-label употреба.

Вносителите се позовават на множество жалби и сигнали и на данни на Здравната каса, които показват, че заявленията за финансиране на лекарствени продукти, които се прилагат извън условията на разрешението за употреба, са основно за деца с онкохематологични, автоимунни и редки заболявания, при които са изчерпани терапевтични възможности или са наблюдавани тежки нежелани лекарствени реакции, или са установени противопоказания за лечение с налични терапевтични алтернативи.

Така с промените в закона за лекарствените продукти в хуманната медицина ще се преодолее забраната за заплащане с обществени средства на този вид лекарства при деца до 18-годишна възраст.

Източник: БНР

Подобни публикации

Спецакция срещу купуването на гласове във Враца

Димитър

Гешев информира външния министър за шпионаж, извършван от руски дипломат

Димитър

Локализирани са повечето огнища на горския пожар край Чепеларе

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy