БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

Здравната комисия в НС обсъжда промени, касаещи лечението на деца до 18 години

Законодателни промени, които разширяват възможностите за лечение на заболявания на деца до 18-годишна възраст с лекарства, които се прилагат извън условията за разрешение за употреба, влизат на първо четене в парламентарната здравна комисия.

С измененията в закона за лекарствените продукти в хуманната медицина се преодолява правна неуредица, която остави извън закона лечението с публични средства на деца с онкологични и редки заболявания, за чиято възрастова група няма подходящи разрешени за употреба лекарства.

С промените, внесени от „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“, се предлага да се създаде изключение от закона само за лекарствени продукти, които се заплащат извън обхвата на задължителното здравно осигуряване и тези, които се прилагат извън условията на разрешението за употреба за лечение на заболявания на деца до 18-годишна възраст.

Целта е да се създаде финансов регламент и да се преодолее разминаването между закона, който забранява заплащането с публични средства на тези лекарства при непълнолетни пациенти и Наредбата, по която НЗОК плаща за лечението на деца по специален ред, в която не е разписан изричен регламент за употреба на подзаконово нормативно ново, т. нар. off-label употреба.

Вносителите се позовават на множество жалби и сигнали и на данни на Здравната каса, които показват, че заявленията за финансиране на лекарствени продукти, които се прилагат извън условията на разрешението за употреба, са основно за деца с онкохематологични, автоимунни и редки заболявания, при които са изчерпани терапевтични възможности или са наблюдавани тежки нежелани лекарствени реакции, или са установени противопоказания за лечение с налични терапевтични алтернативи.

Така с промените в закона за лекарствените продукти в хуманната медицина ще се преодолее забраната за заплащане с обществени средства на този вид лекарства при деца до 18-годишна възраст.

Източник: БНР

Подобни публикации

ЕК получи Плана за възстановяване и устойчивост на България

Димитър

На 12 януари честваме Света великомъченица Татяна

Димитър

213 нови Covid случая у нас за денонощие

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy