БЪЛГАРИЯ ЗДРАВЕ

Здравното министерство опровергава за допълнителни Covid мерки в София

Допълнителни ограничения във връзка с влошаващата се епидемична обстановка в София на този етап няма да има, увериха от Министерството на здравеопазването.

Уверението се наложи, след като в телевизионно интервю по-рано днес директорът на столичната здравна инспекция Данчо Пенчев обяви, че от утре влизат в сила нови мерки срещу разпространението на Covid-19, които ще включват ограничаване на ползвания капацитет от ресторантите и нощните заведения до 30 процента и ограничаване на работното време до 23 ч.

Това провокира остра реакция от председателя на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Пред „Хоризонт“ той заяви, че собствениците няма да се съобразяват с нови противоепидемични мерки.

„Няма да се подчиним и ще излезем в цялата страна на протест. В средата, в разгара на туристическия сезон, такова нещо, това е убийство на туризма. Какви са тези нощни заведения, които няма да се затварят, но са с работно време до 23.00 часа? Ако това е служебно правителство, назначено от президента, президентът да си носи отговорността за министъра. Този министър е виновен за провалената ваксинация, а сега прехвърля топката към бизнеса“.

Сдружението на заведенията започва протести, искат оставките на Кацаров, Пенчев и Кунчев

Здравното министерство посочи, че изнесената от директора на Столичната РЗИ информация, че „София навлиза в червена зона и предстои издаване на заповед за налагане на ограничения“ не отговаря на истината. И уточни, че 14-дневната заболеваемост към днешна дата за района на София град е 89/100 000, което съгласно приетия Национален план за справяне с пандемията от Covid-19, не изисква налагането на допълнителни ограничения.

На директора на столичната РЗИ е поискано обяснение за допуснатата грешка.

Обсъждане и гратисен период преди затягане на Covid мерките в София

До края на деня се очаква заповед на МЗ за по-строги противоепидемични мерки в София

Източник: БНР

Подобни публикации

Екоминистърът на форум за климатичните промени и правата на хората

Димитър

В края на януари обявите за работа надхвърлят 45 000

Димитър

Благоевград почита паметта на Тодор Александров

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy