БЪЛГАРИЯ

Зрелостниците се явяват на втора задължителна матура

Близо 49 000 дванадесетокласници се явяват днес на втори задължителен държавен зрелостен изпит. 25 000 от тях ще положат матура по профилиращ предмет, изучаван в 11 и 12 клас, а останалите са на изпит за придобиване на професионална квалификация.

Изпитът започва в 8.30 ч. и ще продължи 4 астрономически часа.

В Министерството на образованието и науката бе изтеглен вариант 2 за днешната втора задължителна матура по профилиращ предмет, изучаван в 11 и 12 клас.

Заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова посочи, че за държавния зрелостен изпит са допуснати близо 25 000 ученици, като най-много ще се явяват на изпита по английски език – около 12 000 са допуснатите, а точният брой на явилите се ще се знае, след като приключи изпитът.

Има и още няколко други предмети, по които има по-голям брой допуснати и заявили желание да се явят. Това са биологията и здравното образование, географията и икономиката, и математиката. Най-малко зрелостници има на изпита по химия и по физика и астрономия, каза заместник-министърът на образованието.

Най-много ще се явят на изпита по английски език. Около 12 000 са допуснатите по други няколко предмета.

И тази година най-много от завършилите профилирани гимназии са избрали да положат изпит по английски език като втора задължителна матура. Следват биология и здравно образование, география и икономика, математика, философия.

Вместо втора задължителна матура завършващите професионални гимназии полагат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация. Над 11 500 от тях ще защитават дипломен проект, а близо 12 000 ще се явят на изпити по професията, включващи теоретична и практическа част.

В Министерството на образованието и науката бе изтеглен вариант 18 от 18 възможни теми за днешния задължителен държавен зрелостен изпит за придобиване на професионална квалификация.

Ася Димитрова и Явор Чолаков, възпитаници на 51-о средно училище „Елисавета Багряна“ в София днес се явяват на матура по профилиращ предмет. Пред „Хоризонт“ те споделиха:

– За втората матура избрах профила си „предприемачество“. През цялата година сме изучавали предприемачеството, разделено на три модула абсолютно обстойно, с трима различни учителя, които ни дават достатъчно широк поглед над всичко.

– Аз писах пак по профил „Информационни технологии“, тъй като така и така цяла година съм го учил това нещо. По-добре да не се подготвям извънредно по нещо различно.

На 19 май се проведе първата задължителна матура по български език и литература, на която се явиха близо 46 000 зрелостници.

Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 9 юни.

Източник: БНР

Подобни публикации

Намалява Covid заболеваемостта в Благоевградско

Димитър

Комисията на НС обсъжда решение за достъп до руска ваксина срещу Covid-19

Димитър

НОИ разкрива гореща телефонна линия за пенсионни консултации

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy