БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ЗДРАВЕ

Зъболекари: Парите за дентална помощ в проектобюджета на НЗОК не могат да покрият инфлацията

Разходите за дентална помощ от проектобюджета на Здравната каса нарастват, но не могат да покрият високата инфлация. Това заявиха представители на Българския зъболекарски съюз.

Средствата за дентална помощ в проектобюджета за тази година се недостатъчни и настояваме, те да бъдат увеличени, заяви председателят на Управителния съвет на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков:

„Казват: „Ето качваме бюджета за дентална помощ с 11 цяло и еди колко си процента. Да, ама не! Защото през 2021 год. потреблението на дентални услуги е за 229 милиона. И, когато видите и стъпите на основата на 229 милиона, виждате, че бюджетът за дентална помощ е увеличен с 4.5%.“

Д-р Николай Шарков коментира още, че лекарите по дентална медицина работят на входа на инфекцията, което ги поставя също на първа линия, но в момента не получават заплащане за работа на първа линия. „Настояваме за същия компенсаторен механизъм, както останалите бели престилки, работещи на първа линия“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Стартира нова кампания за независимост на Шотландия

Димитър

21 президенти на страни от ЕС с общо обръщение за Деня на Европа

Димитър

Нови български победи на Купа „Странджа“

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy