БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Иван Топчийски: Ще има недостиг на газ през отоплителния сезон

Председателят на Съвета на директорите на „Булгаргаз“ Иван Топчийски прогнозира в интервю за БНТ недостиг на газ с идването на отоплителния сезон. Относно цената на газа Топчийски заяви:

„За следващия месец се надявам малко да бъде по-ниска цена, тъй като се забелязва успокоение през последната седмица. Юли месец беше втори пик на цените, свързано с по-ниските доставки по „Северен поток“, така че се надяваме през септемви да бъдe малко по-ниска цената, за съжаление тенденцията може би няма да е в трайно намаление, тепърва ще има недостиг с идването на отоплителния сезон“.

Той подчерта, че е удачно да се използва правилната формулировка – търговци на газ, а не посредници. Търговците на газ са компании, които оперират на пазара и това е тяхната дейност – да купуват газ, било от Русия, било втечнен газ и да го продават. „Булгаргаз“ са заменили липсващите количества.

„Ситуацията беше такава – от днес за утре се прекратиха доставките и когато замениш доставки по дългосрочен договор с по-изгодни условия с такива с цени на текущи пазари, цената е по-висока. Това е кризисна ситуация, с която трябваше да се справим“, каза Топчийски.

За 7-те танкера с втечнен газ каза, че офертата е приета под условие и крайната дата за финализиране на договора е 19 август и не смята, че цената на американските компании е изгодна – тя е близка до пазарни цени.

Източник: БНР

Подобни публикации

Допълнително разхлабване на противоепидемичните мерки от 19 април

Димитър

Президентът: Правителството да се вслушва в гласа на хората

Димитър

Започва Страстната седмица

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy