БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Иван Шишков: Сградите в България би трябвало да издържат земетресение като това в Турция

Сградите в България от 1987 г. насам се изчисляват в сеизмичните райони, какъвто е София, за 9-та степен, включително старите сгради и панелните блокове. Това каза в предаването „Защо, г-н министър?“ на бТВ служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. По думите му панелните блокове в България би трябвало да издържат на земетресение с магнитуд като това в Турция.

Като цяло сградите в България са изчислявани доста отдавна на сеизмична устойчивост, така че би трябвало да не се притесняваме, включително от силата на такова земетресение. Качеството на строителството е изключително сериозна тема и непрекъснато трябва да говорим за това, добави министърът.

Сградата се въвежда в експлоатация, в зависимост от категорията ѝ, от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) или от общините. Има много сериозен законов механизъм, който, ако всички спазват, не би трябвало да има проблеми, допълни Шишков.

Мога да кажа, че наистина в София се спазват нормите, предполагам, че и в цялата страна. Надзорът наистина проверява строежите. Имайте предвид, че конструкцията се приема веднъж от надзора, втори път от проектанта конструктор и трети път от строител, обясни министърът.

Източник: БНР

Подобни публикации

Ювентус спечели Суперкупата на Италия, Роналдо с нов рекорд

Димитър

САЩ са дълбоко загрижени от изявленията на президента, че Крим е руски

Димитър

В САЩ е разрешена за приложение и Covid ваксината на „Джонсън и Джонсън“

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy