СПОРТ

Ивет Горанова и още 2 олимпийски шампионки искат среща с Томас Бах

Олимпийските шампионки по карате от Игрите в Токио 2020 – Ивет Горанова (до 55 кг), Йована Прекович (до 61 кг) и Фериал Абделазис (над 61 кг) поставиха началото на поредица от инициативи за връщане на каратето в олимпийската програма (Лос Анджелис през 2028).

В рамките на официалното откриване на Тренировъчния семинар по карате за всички възрасти, организиран от Българската федерация по карате, по инициатива на трите олимпийски шампионки от Токио 2020, което се проведе в Националната спортна академия, златните медалистки подписаха писмо, с което поискаха среща с президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах. В рамките на срещата те ще представят доказателства и аргументи за предимствата на каратето и защо спортът трябва да бъде част от олимпийската програма.

 

Томас Бах ще идва в България и ние ще използваме момента, за да се срещнем с него, каза в интервю за БНР Ивет Горанова.
Ще направим всичко възможно да се срещнем и да успеем да го убедим в нашите аргументи„.
„На последните олимпийски игри каратето надмина всички очаквания и показа голяма гледаемост“, посочи още тя. По думите й чрез каратето младите придобиват много ценни умения. Ще се научат на много неща, важни не само за спорта, но и в живота, категорична е Ивет Горанова. И изрази надежда:
„За Париж е късно, натискаме за Лос Анджелис. Надяваме се на положителен резултат“.
В своето писмо шампионките са категорични: „Като спортисти и носители на медали от европейски и световни първенства, от олимпийски игри, не можем да останем безучастни, когато е застрашено бъдещето на спорта, заслужил по безапелационен начин своето място в олимпийското семейство„.

Каратето достигна безпрецедентни висоти. Огромният интерес, който предизвика нашият спорт, надхвърли всички очаквания, а високата му гледаемост и популяризирането му сред младите красноречиво доказват, че той има своето място в олимпийската програма. Още едно доказателство за това е фактът, че каратето е най-масовият спорт след футбола в световен мащаб и като такъв има сериозно влияние върху младите хора.

И точно тук още по-ясно се откроява огромната социална значимост на спорта и в частност на каратето, защото един от важните фактори, по които се измерва стойността на един спорт, е неговата социална значимост„, пишат още в писмото си олимпийските медалистки.

Писмото на Ивет Горанова, Йована Прекович и Фериал Абделазис ще бъде изпратено и до всички федерации по карате в световен мащаб, от които шампионките ще очакват подкрепа за връщане на каратето в олимпийската програма.

Източник: БНР

Подобни публикации

Григор Димитров ще играе на „Маргарет Корт Арина“ утре

Димитър

Дерменджиев: Отиваме в Дъблин, за да направим един добър мач

Димитър

Холанд изпревари Сколскяр по голове в ШЛ

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy