БЪЛГАРИЯ

Игнажден е

С богослужения в православните храмове в цялата страна днес се почита свещеномъченик Игнатий Богоносец. Игнажден, според църковния календар, е на 20 декември, но когато датата се падне в неделя, празникът се измества ден по-рано. В народните традиции, денят е наситен с ритуали за предсказване на предстоящата година. Пред кореспондента ни Ива Антонова краеведът от Враца Калина Тодорова обясни още за обичаите на празника:

„От Игнажден започват полазниците. Полазник е първият човек, така е наричан, който ще посети дома. Той е поставен ритуално, насаден като квачка зад вратата да мъти пилетата. Той ще внесе в дома, ще хвърли малко събрани клечки и слама в огъня и ще нарече: „Да се роди, дето рало ходи и не ходи“ за плодородие и берекет, за да мътят и пилците. Дамите са предпочитани гости, както и женските животни, така че мъжете много-много не щъкат. Интересен е празникът с множество ритуали и обичаи, присъщи на изконната нужда на човека да надникне в бъдещето“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Петър Москов е оправдан по делото за дарените ваксини от Турция

Димитър

НС реши окончателно: Наборната служба и затворът за репресирани се зачитат за стаж за пенсия

Димитър

Клиника към болница в Плевен е затворена за дезинфекция

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy