ВАЖНИ СВЯТ

Изборът в чужбина

Първи за вота в парламентарните избори отвориха изборните секции в Окланд и Крайстчърч в Нова Зеландия.

В Италия, избирателните секции са 22. За гласуване са се записали над 2500 българи. Избирателните секции са по цялото протежение на Апенините, в главните и по-важни градове на 13 области. Изключение е  селището Акониа ди Куринга в Калабрия.

Българите в Германия, които са около 300 000, гласуват в 69 секции.

На територията на Обединеното кралство ще отворят 35 секции за гласуване. Към изборите има голям интерес от страна на пребиваващите на Острова българи. Първоначално бяха поискани близо 90 секции, но бяха разрешени 35, тъй като страната вече не е в ЕС.

Потенциални избиратели в Гърция, където са разкрити 20 секции, са постоянно живеещите българи, както и работещите в страната. Не се очаква силна избирателна активност, защото заетите в туризма все още не са започнали работа.

В Турция предварителни декларации са попълнени от 21 000 души.  Изборният ден започна с хаос и скандали заради декларациите, които трябва да се попълват от всеки български гражданин, решил да гласува в чужбина. Пред изборните секции имаше хора, чакащи да дадат своя глас още преди началото на изборния ден.

Още в самото начало на изборния ден в секцията в Авджълар СИК трябваше да проведе заседание и да реши къде трябва да се попълват декларациите от тези избиратели, които не са ги попълнили онлайн. С 4 гласа за и 3 против – решението беше това да става предварително, а пред СИК да се полага само подпис. Минути след това решение в секцията пристигнаха застъпници и беше свикано ново заседание на СИК, а решението беше променено – декларациите да се попълват в самата секция. Опашката от гласоподаватели растеше, увеличаваше се и напрежението.

11 секции в Белгия и 2 в Люксембурготварят врати за сънародниците ни.
Сънародниците ни в Русия могат да гласуват в посолството ни в Москва и в българските консулства в Санкт Петербург и Екатеринбург.

Спокойно и при добра организация протичат изборите в Кипър. Българите на острова гласуват в 6 секции, които обхващат всички райони, в които живеят и работят наши сънародници. Още в 6.30 ч. желаещи да гласуват чакаха да се отвори най-голямата избирателна секция на острова – в българското посолство в Никозия. Час по-късно опашка от близо 50 души се бе проточила по улицата пред сградата, разтеглена и заради спазването на дистанция. До 10.00 ч. 154 наши сънародници дадоха своя вот в Никозия.

В изборния ден секционните избирателни комисии в Кипър работят нормално, след създалото се по-рано напрежение за техните състави. С второто решение на ЦИК, от 27 март, в тях влязоха и хора с опит, предложени от българските организации и инициативни комитети, които първоначално не бяха одобрени.

За да отидат до секциите да гласуват днес, българите в Кипър трябва да използват единия от полагащите им се за почивния ден 3 SMS-а за разрешение за излизане от вкъщи. Ограничението е част от коронавирусните мерки в страната. SMS-ът дава право на движение до 3 часа.

МВнР съобщи, че е успяло да осигури разкриването на рекорден брой секции за гласуване чужбина – 465.

Източник: БНР

Подобни публикации

Лукашенко покани Байдън и Путин в Минск

Димитър

Холанд изпревари Сколскяр по голове в ШЛ

Димитър

Кубрат Пулев: Мачът за световната титла минава през победа над Чисора

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy