ЛЮБОПИТНО

Избор на радиатори за отопление с котел на дърва

Днес много хора избират отопление с котел на дърва. И тогава изниква въпроса как да се изберат и подходящите радиатори за парно. Най-вече се взема предвид какъв тип е самата система за отопление – от затворен или отворен тип. Различията са в разширителния резервоар, който може да бъде съответно затворен или отворен.

При отоплителна система от отворен тип скоростта на течността, която охлажда, е ниска, а при затворения тип – висока.

За отоплителна система от воден тип се използват електрически, газови, пиролизни или котли на твърдо гориво.

При избора на радиатори за отопление трябва да се съобразите с топлинната им мощност с тази на котела.

Не е препоръчително да използвате заедно газови котли с меден топлообменник и алуминиеви радиатори, тъй като медта подпомага корозията на алуминия.

По същия начин се подхожда и при избора на тръби. Не е препоръчително да използвате алуминиеви радиатори за отопление с тръби, направени от мед.

Твърди се, че най-добрите опции за материал на тръбите са стомана и мед, тъй като тяхното естествено свойство да се нагряват е предпоставка за по-висока ефективност.

Още една важна  характеристика на избора на радиатори за парно е работното налягане. То показва възможно най-голямото допустимо налягане на водата в котела.

Алуминий – 10-15 атмосфери

  • Чугун – 6-9атмосфери
  • Биметални- 20-30 атмосфери
  • Стомана – 6-15 атмосфери
  • Мед – 10 16 атмосфери

Избор на радиатори за парно

Радиаторите за парно могат да се изработят от различни материали, които си имат своите положителни и отрицателни характеристики.

Чугунени радиатори за отопление

Чугунените радиатори се намират обикновено в по-стари сгради. Съвременните радиатори за отопление от чугун са от нова проба на метала, които се различават по външен дизайн, а също така и не се нуждаят нито от грунд, нито от боя. Предимствата са, че могат да пазят топлината дълго, имат голяма дебелина на стената, устойчивост на корозия и издръжливост до 100 години. Недостатъците включват, че с течение на времето са склонни да се запушват и така коефициентът на топлопреминаване намалява. Трудността на монтажа е още един недостатък, както и голямото тегло, което не позволява на радиаторите да се поставят върху стени, изградени от  газобетон или гипсокартон.

Алуминиеви радиатори

Те имат много добър външен вид, както и коефициентът  на топлопреминаване е висок (0,2 kW на секция). Леки са, а това прави монтирането им много по-лесно.  Произвеждат се предимно секционен тип. Имат повишена инерция: бързо се нагряват, но и бързо се охлаждат. Недостатъците включват свойството им да се поддават на корозия, така че, преди да ги инсталирате, е необходимо да проверите качеството на охлаждащата течност. Недопустимо е да има алкални и киселинни съединения. Тези радиатори за отопление не са подходящи за комбинация с медни тръби или котел на дърва с меден топлообменник – така само ще стимулирате корозията.

Стоманени радиатори за отопление

Техният красив  дизайн и възможността за вградена функция за контрол на температурата ги прави много желани от потребителите. Съществуват панелни, тръбни и секционни стоманени радиатори. Най-често срещаните са панелен тип – с ниско работно налягане и приемлива цена. Мощността им е ниска – до 0,15 kW на секция, но са в състояние да задържат топлина за дълго време. Недостатъците включват кратък експлоатационен живот, ниска устойчивост на падане на налягането, податливост на корозия

Биметални радиатори

Както показва самото име, изработката на тези радиатори се състои от комбинация на два метала – външната кутия е от алуминий, а сърцевината е от стомана или мед. Предимствата са добър топлопренос (0,2 kW на секция) и добра устойчивост на корозия. Имат също така и високо работно налягане, ниско тегло, изглеждат много естетично и предлагат дългогодишна употреба. Вярно е, че цената им по-висока, но заради доброто разсейване на топлината пък ще са необходими по-малко нагревателни секции.

Медни радиатори за отопление

По отношение на техническите характеристики те са най-добрите, но недостатъкът им е високата цена. За сметка на това ще си гарантирате качество и надеждност. Медните радиатори се славят с висока ефективност и работно налягане, устойчиви са на корозия и химически съединения. Дизайнът е естетичен, а експлоатационният им живот – дълъг. Също така, не на последно място, трябва споменем и тяхната екологичност.

 

Подобни публикации

Как да подобрите кредитния си рейтинг: За потребители

Димитър

Трудно ли си избирате обувки? Съвети за по-лесен избор

Димитър

Сигурни знаци, че банката ще ви отпусне кредит

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy