ДОМ

Избор на цветова схема на банята

Изборът на цветова схема на банята е ключова точка при създаването на цялостния дизайн. В много случаи обаче решението е продиктувано от големината на помещението. Но има и някои базови правила, които е хубаво да се знаят:

 

  • Светлите тонове могат по невероятен начин да направят стаята да изглежда по-голяма, а тъмните – точно обратно
  • Ярката граница между светли и тъмни нюанси способства за това, стаята да се възприема като по-ниска
  • Ако оцветите стените и тавана в светли тонове, но не поставите ясни граници, банята визуално ще стане по-висока и по-просторна

Всичко това съвсем не значи, че интериорът на по-малката баня следва да бъде едноцветен и монофоничен. В никакъв случай. Цветните акценти са добра опция и дори бихме казали, че са доста необходими, но като цяло светлите цветове следва да преобладават в общия декор. Но в това няма нищо лошо, тъй като дизайн на баня в тъмни нюанси, дори и при голяма площ и хубаво осветление, много често изглежда неприветлив. Също така, подобен дизайн може да ви стане адски досаден само след няколко седмици, защото ярките нюанси имат твърде голям психологически натиск.

Да вземем един пример –  баня, в която е налично изобилие от светлина, тоест е решена с бял таван и светли плочки на пода, винаги изглежда страхотно. Освен това  визуално увеличава пространството. По желание може да „разредите“ малко с тъмен или наситено ярък текстил.

Дизайн според големината на помещението

Проектирането на по-малка стая винаги е по-специална задача. Дали банята е функционална не зависи от нейния размер, но е хубаво да измислите подход, който ще ви помогне да я направите по-красива и удобна.

Един от начините е да добавите стъкло в интериора. Например, една красива, стъклена мивка е страхотен избор. Ако монтирате вана, тоалетна чиния и мивка, изработени от фаянс в по-ограничено пространство, това не само ще изглежда претрупано, но и ще затрудни използването на помещението.. Монтажът на стъклена мивка обаче решава проблема.

Добра опция е и използването на стъклени прегради. Добавянето на стена в малко пространство по принцип не се препоръчва, но все пак ще ви помогне да отделите зоната. Стъклото  е добра идея и заради друго свое качество – то заема минимум място и не намалява визуално пространството.

Източник:  https://keramo-bg.com/

Подобни публикации

Съвети за най добрата блиндирана врата за вашият дом

Димитър

Дюшемето – вечната класика

Димитър

Viksofia.bg – професионални ВиК услуги в столицата

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy