ВАЖНИ СВЯТ

Извънредно заседание на евролидерите в Брюксел

Европейските лидери се събират на извънредно заседание в Брюксел днес и утре, за да обсъдят по-нататъшната помощ за Украйна, включително и военна.

Преди заседанието на лидерите, което започва в късния следобед, тази сутрин постоянните представители на страните-членки ще подновят своите разговори в последен опит за намиране на компромис по петролното ембарго срещу Русия, заложено в шестия санкционен пакет.

Основната съпротива засега остава от Унгария.

Ръководителите ще обсъдят и макроикономическата помощ за Украйна, като по изчисления на МВФ страната се нуждае от 5 млрд. евро месечно, но вероятно ще бъдат договорени 9 млрд., за колкото настоява Г-7.

Източник от ЕС определя като сложен дебата за конфискацията на руски авоари в общността, тъй като въпросът е свързан с националното и международно право.

Не е обсъждан и няма да се обсъжда въпросът за свалянето на санкции срещу Русия в замяна на деблокиране на зърното от украинските пристанища, но въпросът за продоволствената криза също ще бъде дебатиран.

Източник: БНР

Подобни публикации

Президентът ще открие фестивала за двугласно пеене в Неделино

Димитър

Смъртна присъда за най-тежкото антисемитско нападение в историята на САЩ

Димитър

Гала: Бойко Борисов е велика личност, която ще се помни и след 100 години!

admin

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy