БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

Извънредно заседание НС заради поисканата оставка на Стефан Янев

Парламентът ще заседава извънредно от 11 часа с единствена точка в дневния ред – обсъждането на проект на решение за персонални промени в Министерския съвет, след като премиерът Кирил Петков поиска оставката на министъра на отбраната Стефан Янев и предложи Тодор Тагарев за този пост.

На извънредно заседание кабинетът реши Тодор Тагарев да смени Стефан Янев като министър на отбраната. Премиерът Кирил Петков каза, че е съгласувал рокадата в Министерството на отбраната с коалиционните партньори и посочи следните мотиви:

„Не може да се води индивидуална външна политика през Фейсбук като индивидуален министър. Никой министър не може да казва, че неговото присъствие в Министерски съвет предопределя стабилността на това правителство, иначе това правителство става заложник. Аз не мога да бъда министър-председател на правителство, което може да бъде заложник. Не може да наречем операция нещо, в което вече са загинали от двете страни  толкова хиляди човека“.

Новият кандидат за министерството на отбраната професор Тодор Тагарев е дългогодишен експерт във военното министерство. Бил е служебен министър на отбраната през 2013 година в кабинета на Марин Райков. Ивайло Мирчев от „Демократична България“ определи искането за оставката на военния министър като закономерно:

„Това е изключително правилен ход на премиера. Подкрепяме всяка дума от това, което той изтъкна като аргументи, това ще помогне на страната ни да бъде адекватна в настоящата криза“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова припомни, че Стефан Янев е предложен от „Продължаваме промяната“:

„Така, че е добре първо да чуем тяхното мнение“.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов обяви, че ще поискат оставката на целия кабинет:

„Той в момента провежда политика, която вместо да се опитва да посредничи за деескалация на конфликта, за мирната уредба на този конфликт и да превърне България в посредник, защото Украйна и Русия са ни еднакво приятелски държави. Ние не бива да избираме страна в този конфликт. Вместо това Кирил Петков с неговата политика уврежда българския национален интерес, уврежда интересите на българския народ“.

От ГЕРБ и ДПС отказаха коментар.

Пред Народното събрание ще се проведе протест в подкрепа на Стефан Янев. Преди началото на извънредното пленарно заседание участниците ще призоват оставката на Янев да не бъде гласувана.

Протестът е продължение на недоволството от понеделник, което протестиращи изразиха пред сградата на Министерския съвет.

Източник: БНР

Подобни публикации

Италия триумфира с европейската титла след изпълнение на дузпи

Димитър

Само в два квартала на Добрич водата е годна за пиене

Димитър

Новозаразените с Covid-19 у нас са 1457, близо 100 000 са активните случаи

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy