БЪЛГАРИЯ

Изложба по повод 90 години от рождението на Светлин Русев разкрива света на твореца

В Плевен много приятели, почитатели, ученици и гости присъстваха на откриването на две изложби на акад. Светлин Русев по повод 90-та годишнина от рождение на художника. Но освен с платната си, Светлин Русев остава за поколенията и като един от най-големите дарители с над 400 шедьоври от българското и световно изкуство, подредени в галерия-дарение, която днес носи неговото име и се намира в центъра на Плевен.

Безспорно акад. Светлин Русев отдавна е заслужил уважението на плевенчани. На тях той подари своята колекция, събирана през годините с шедьоври на български и световни имена. Днес се съхраняват в ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“. Дълги години за тази галерия се грижи Мария Мескин. След големите колекционери на акад. Светлин Русев е и бизнесменът Васил Антонов. Нова зала, посветена на акад. Светлин Русев разкрива интимния свят на твореца – чрез картини и лични предмети и посвещения. Те са дарени от неговите дъщери – Ралица и Милкана Русеви.

Източник: БНР

Подобни публикации

150 години от рождението на Гоце Делчев

Димитър

Отлични условия за ски в големите планински курорти

Димитър

Радев постави въпроса за правата на гражданите на РСМ с българско самосъзнание

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy