ЗДРАВЕ

Изследване: Лекарство за холестерол намалява коронавирусната инфекция със 70%

Установено е, че лекарство, първоначално предназначено за лечение на холестерол, съдържащо фенофибрат и фенофибринова киселина, намалява коронавирусната инфекция в човешките клетки с близо 70%, разкри в петък екип от британски и италиански учени в публикация за списанието Frontiers in Pharmacology.

„Нашите данни показват, че фенофибрат може да има потенциал да намали тежестта на симптомите на Covid-19, а също и разпространението на коронавируса. Като се има предвид, че фенофибрат е перорално лекарство, което е много евтино и достъпно в цял свят, заедно с обширната си история на клинична употреба и неговия добър профил на безопасност, нашите данни имат глобални последици“, каза д-р Елиза Виченци, съавтор на доклада.

Изследователите призоваха за допълнителни клинични изпитвания сред хоспитализирани пациенти с Covid-19, за да се проучи потенциалът на лекарството като лечение срещу коронавируса и нововъзникващите му варианти.

Източник: БНР

Подобни публикации

Забавят пускането на индийско-американската Covid ваксина „Коровакс“

Димитър

Учени: Подправка, употребявана масово в България, мачка COVID-19

admin

Андрей Ковачев: Още не е ясно дали ваксините предпазват и от предаване на вируса

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy