БЪЛГАРИЯ

Изтъкнати учени и читалищни дейци получиха Почетния знак на президента

Чествания за Деня на народните будители са организирани в цяла България. Почитаме делото на просветителите, духовниците и борците за национално възраждане.

На тържествена церемония пред президентството беше издигнато националното знаме. Изтъкнати учени и читалищни дейци получиха Почетния знак на президента.

Националният флаг бе издигнат на традиционната церемония в Деня на народните будители пред сградата на президентската институция. Присъстваха министрите на образованието и на културата Николай Денков и Велислав Минеков, представители на Българската православна църква, ръководители на културни и просветни институции. В приветствието си по повод празника президентът Румен Радев заяви, че времето е кризисно, тежко, болезнено.

„Времето е кризисно, тежко, болезнено. Но такова е всяко събуждане.

Нека не чакаме някой друг да ни буди, а да бъдем будни! Да не се поддаваме на хипнозата на лъжата и на манипулациите.

Днес всичко е в ръцете на нашия събуден народ!

Вечна признателност към паметта и делото на будителите от миналото! Благодарност към днешните просветители, към носителите на духа, на познанието и надеждата! Към непримиримите!“, посочи в изказването си Радев.

Честваме Деня на народните будители

Изтъкнати български учени и читалищни дейци получиха почетния знак на държавния глава. Сред отличените са член-кореспондентът Владко Панайотов и академик Красимир Атанасов.

От името на отличените читалищни дейци Васил Новоселски заяви:

„Това е едно предизвикателство, което ни кара нас, читалищните дейци, да вървим по пътя на народните будители, да съхраним родолюбието, да изградим мост, по който нашите деца да пренесат българщината в бъдеще“.

Източник: БНР

Подобни публикации

В Плевен са ваксинирани 200 медици, желаещите се увеличиха до над 2000

Димитър

Изнесени ваксинационни пунктове през почивните дни

Димитър

Продължава кампанията за оборудване на кабинет за кръвна плазма в Плевен

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy