БЪЛГАРИЯ ЗДРАВЕ

Имат ли шанс преболедувалите Covid-19 в чужбина българи да получат сертификат

Имат ли шанс българите, преболедували Covid-19 в чужбина, да се сдобият със сертификат и как се прилага цифровият Covid сертификат в членките на ЕС? Това се оказва изключително сериозен проблем не само в България, но и във високотехнологични държави като Кралство Нидерландия, например. Конкретният случай е от Благоевград.

Близо месец преподавателят от Югозападния университет проф. Николай Цветков се лутал между здравните институции в България и в Нидерландия в усилията си да получи европейски цифров Covid сертификат. Заразил се с вируса дни след като започнал практическите семинари със студенти в Нидерландия. След карантината дошло време да получи документ, че е преболедувал – европейския цифров сертификат. И не би трябвало да има проблем, защото в европейския регламент, който е в сила от юли тази година, е записано:

„Цифровите Covid сертификати на гражданите на ЕС и пребиваващите в Съюза вече ще могат да бъдат издавани и проверявани в целия ЕС. Цифровият Covid сертификат на ЕС е цифрово доказателство, че дадено лице е ваксинирано или е преболедувало Covid-19, или има отрицателен резултат от PCR тест. Сертификатът се издава на хартия или цифров формат с QR код на езика на съответната държава и на английски език и е валиден в целия ЕС. Сертификатите за преболедуване се издават от държавата от ЕС, в която се намира преболедувалото лице“. 

Но нито нидерландските власти, нито българските са гарантирали това право на проф. Цветков. Нещо повече: „Получих имейл, на който пишеше, че съм бил позитивен, че съм изкарал коректно карантината. С този имейл отидох в РЗИ – Благоевград, но не можаха да ми дадат отговор как да получа сертификат“.

В официален имейл „Хоризонт“ поиска отговор от Министерството на здравеопазването. Отговорът:

„За „зелен сертификат“ се признават и посочените в Заповед №РД-01-890/ 03.11.2021 аналогични документи за ваксинация, за изследване и за преболедуване (доказано с PCR или с антигенен тест) за лица, ваксинирани, преболедували или изследвани извън страната. Аналогичен на Цифровия COVID сертификат на ЕС за преболедуване документ е документ за преболедуване, доказано с PCR изследване или с бърз антигенен тест, издаден от компетентен орган в друга държава и удостоверяващ, че лицето е преболедувало Covid-19. Документът трябва да съдържа имената на лицето, дата на раждане, дата на първия положителен резултат от PCR изследване или от бърз антигенен тест и положителен резултат (Positive), данни за лечебното заведение, извършило изследването (наименование, адрес или други данни за контакт) или за органа, издаващ  документа и държавата, в която е направено изследването. За целите на тази заповед аналогичният документ може да се използва от 11-ия до 365-ия ден от датата на първия положителен резултат от проведено PCR изследване или бърз антигенен тест“. 

Проф. Цветков направил превод на положителния PCR тест от нидерландското РЗИ и със заповедта на министъра той се надява да получи „зелен сертификат“.

Дали ако проф. Цветков реши да посети, например, македонските си или гръцките си студенти, ще успее да убеди граничните здравни власти, че тези документи са неговият европейски Covid сертификат. Едва ли. Още повече че в българската информационна система той изобщо не фигурира като преболедувал вируса европейски гражданин.

Източник: БНР

Подобни публикации

Собственици на жилища искат помощ от държавата за технически паспорт на сградата

Димитър

НС почете с едноминутно мълчание паметта на народния представител Валентин Касабов

Димитър

Около половината от членове на СИК, заявили желание за ваксиниране, не са се явили

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy