ВАЖНИ СВЯТ

Иран започна обогатяване на уран до 60% чистота в ядреното си съоръжение Фордо

Иран започна да обогатява уран до 60% чистота в подземното си ядрено съоръжение Фордо, използвайки IR6 центрофуги, съобщават иранската телевизионна мрежа SNN и иранската студентска информационна агенция ISNA news, цитирани от агенция Ройтерс.

Това вероятно е отговор на резолюция, приета от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) през миналата седмица, която разпорежда повече сътрудничество от страна на Техеран.

Трябва да се има предвид, че Иран вече обогатява уран до 60% в други свои ядрени обекти.

Управителният съвет на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), включващ представителите на 35 държави, прие миналия четвъртък резолюция, настоящата спешно Иран да сътрудничи на разследването на агенцията за следи от уран, открити на три недекларирани обекта, заявиха дипломати след гласуването на тази резолюция при затворени врати, посочва Ройтерс.

Резолюцията е втората за тази година, насочена към Иран за разследване, което се превърна в пречка за преговорите за възстановяване на Иранската ядрена сделка от 2015 г. (JCPOA), тъй като Техеран поиска това разследване да приключи.

Иран рестартира обогатяването на уран отвъд лимита, определен от Съвместния цялостен план за действие (JCPOA), след като Съединените щати се изтеглиха през 2018 г. от ядреното споразумение.

Източник: БНР

Подобни публикации

Русия призова българските власти да не допускат оскверняване на паметниците на съветските воини у нас

Димитър

Григор Димитров заменя уморения Медведев на шоуто във Франкфурт

Димитър

Таксиджиите излизат на национален протест във вторник

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy