ВАЖНИ СВЯТ

Испания повишава минималната заплата

Испанският премиер Педро Санчес обяви, че е постигнато споразумение със синдикатите за увеличение на минималната заплата в страната до 1080 евро.

Минималната заплата в Испания в момента е 1000 евро,  с 14 плащания годишно. Премиерът социалист Педро Санчес обяви, че тя пак ще бъде повишена.

„Предстои ново увеличение на минималната заплата с 8 на сто до 1080 евро. Искам испанците да знаят, че това е само началото на борбата ни за подобряване на условията за труд на работещите и постигане на по-справедливо разпределение“, каза Санчес.

Премиерът подчерта, че откакто управлява правителството му, минималното възнаграждение има ръст от 36 на сто – от 735 до 1000 евро, като по този показател страната е на второ място в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. През 2019-а увеличението беше от 764 на 900 евро, през 2020-а бяха добавени още 50 евро, а през 2021-а минималната заплата стана 1000 евро.

Санчес отчете намаляването на покупателната способност на населението. Той рязко критикува големите фирми, като посочи, че печалбите им растат, но отиват при малцина, докато заплатите на мнозинството работещи остават непроменени.

През годината в Испания предстоят първо местни, а после и парламентарни избори.

Източник: БНР

Подобни публикации

ЦСКА София взе колумбийски защитник

Димитър

ЦСКА 1948 – Левски пряко по „Хоризонт“

Димитър

Тайбе Юсеин на полуфинал в Токио след втора победа

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy